Hamur işlerinin temeline bakıldığında teknik beceri ile birlikte teknik bilginin de olması gerektiği ortaya çıkıyor. Çünkü yufka açmak için nasıl bir el becerisi gerekliyse kek ve pastalarda da görüntünün güzel olması için bu durum gerekli oluyor. Tabi bu bilgi birikimi zamanla ve kişi kendini geliştirdikçe ortaya çıkıyor. sonuçta kimse ana karnında bu becerileri kazanmıyor. Keklerin kaliteli şekilde hazırlanmasında rol oynayan bir diğer etken ise kullanılan araç ve gereçlerdir. Eğer cam ve türevi kaplarda çırpma işlemi yaparsanız kekinizin daha iyi olduğunu görürsünüz. Ayrıca kullanılan un da kekin daha iyi ve kötü olmasını sağlayabilir.
Daha güzel bir kek istiyorsanız muhakkak baklavalık denilen yumuşak unları tercih edin. Böylece kekiniz eski yapmış olduğunuz keklere göre daha iyi kabaracak ve yumuşacık olacaktır. Kek yaparken kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına mutlaka dikkat edin. Aksi halde kekiniz istediğiniz gibi kabarmaz. Tarihi geçmemiş olan malzemeleri kullanmanız sizin ve sevdiklerinizin sağlığı açısından sorun yaratmaz. Hemde kekiniz şahane olur. Katı ve sıvı malzemeler kullanırken bunların geçişlerine dikkat edin. Katı gıdaları yani un ve kabartma tozu gibi malzemeleri eleyerek kullanın böylece havası alınmış olsun. Havası alınmadan eğer kek yaparsanız bu kekinizin iöinde hava kabarcıklarının olmasına dolayısı ile kekinizin görüntüsünde bozulmalara neden olur.
Bugünkü tarif de ise bol sebzeli bir kek bizi bekliyor. Hem sağlıklı hemde lezzetli bir seçenek olarak karşımıza çıkan patatesli kerevizli ve ayvalı keki çocuklarınıza da güvenle yedirebilirsiniz. Böylece içeriğindeki bol vitaminli kereviz veya patatesi de kolayca yedirmiş olursunuz. Yapımı da oldukça kolay olan bu tarifi buyrun inceleyelim. Hem sevdiklerinize güzelce ikram edecek hemde onların bu vitaminli kekten yemesine vesile olmuş olacaksınız.
Malzemeler
- 1 adet ayva
- 1 adet kereviz
- 1 adet patates
- 2 yumurta
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı mısır unu
- Tuz ve karabiber
- 1 tatlı kaşığı karbonat
Hazırlanışı
- İlk olarak ayvanın kabuklarını soyuyoruz kerevizi de ayıklıyoruz ve patatesi soyup bütün bu sebzeleri rendeleyip kendi suyuyla kavuruyoruz ve bir kenara alarak soğumaya bırakıyoruz.
- Yumurtayı kırıp çırpma aleti ile çırpmaya başlıyoruz.
- Ardından sütü ve yağı yavaş yavaş ilave ediyoruz. Daha sonra yoğurdu ilave edip iyice karıştırıyoruz.
- Peşinden kavurduğumuz kerevizli karışımı hacımıza ilave edip iyice karıştırıyoruz.
- Daha sonra sırası ile unları ve diğer malzemelerini ilave edip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.