Derya Baykal İle Gülümse Nilay Tankar Portbebe Yapılışı

by Hatice Çelik , Saat 06:36 , 0 yorum

Port bebe yapimi

 İnsan her gördüğü güzelliği kopyalamak istemiş ve bu şekilde el sanatları oluşmuştur.  Türk el sanatları yüzyıllardır toplumumuzun en önemli ve değer verdiği konuların başında geliyor. Özellikle motif motif işlenen insanın gözünü gönlüne sevgi katan el işlerinin değerine paha biçilemez. El sanatları ortamı güzelleştirmek ve farklılaştırmak için ortaya çıkmıştır ve nesilden nesile daha gösterişli hale getirilerek aktarılmıştır. İnsanlar bu el sanatlarına ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü el sanatları kişinin sinir stres ve sıkıntılarını alıyor. Kişi el sanatları ile uğraştıkça daha mutlu oluyor.  aşağıda Nilay Hanımın öncüsü olduğu bir el sanatı akımı bulunuyor. Bu el sanatında kişi kendi çocuğuna örgü ile kolayca bir portbebe yapacaktır. Derya Baykal ın programına katılan Nilay Hanım tüm detaylarını anlattı bende anladığım kadarı ile merak edenler için paylaşıyorum. Umarım yardımcı olmuşumdur. Şimdiden kolay gelsin. 


Nilay Tankar portbebe( puset) 
yapımı için malzemeler
  • 10 mm tığ
  • Penye ip yaklaşık bir adet puset için 4 adet kullanılmış.
Hazırlanışı 

  1. İlk olarak taban başlangıç için 25 zincir çekiyoruz ve bittikten sonra geri dönüyoruz sık iğne şeklinde. olacak. Aslında başlangıç şekli patik veya çetik yapımıyla aynı şekilde oluyor. 30 * 60 ebatlarında olacağı için bu sistem kullanılıyor .
  2. Daha sonra sık iğne ile geri döndükten sonra başlangıç yerine ovalleştirmek  için aynı yuvaya 3 sık iğne yapıyoruz.
  3. Aynı şekilde karşı tarafı  da ovalleştirmek için bitme yerine gelindiğinde 3 sık iğne atıyor ve ilmekleri cogaltıyoruz.
  4. Daha sonra dönüşü tamamlayıp tekrar 3 ilmek attığımız yere geldiğimizde 3 ilmeğe bir ilmek katarak yani 3 sık iğne yerleri yapmıştık ya oralara her 3 iğne yerine bir kere batıyor ve çogaltıyoruz. 
  5. Toplamda 6 ilmek çoğaltılmış oluyor. Aynı şekil karşı dönüş yeri de  bu şekilde oluyor. Her defasında 3 sık iğnenin yerleri bir ilmek atarak çoğaltıyoruz.
  6. Alt tabanın bitimine geldiğimizde son ilmekte ters çeviriyoruz . Ve sık iğne ile devam ediyoruz .
  7. Duvar kısmı hiçbir eksiltme ve artırma olmadan direk 10 sıra sık iğne ile yapıyoruz. 11. Sırayı yaparken kulp kısmına geldiğimizde 8 zincir ile 6 ilmek ileriye sabitliyoruz. 
  8. Daha sonra kulp kısmına geldiğimizde yine 10 tane sık iğne yaparak kalıpları tamamlıyoruz. 
  9. Burada sayılar çok önemli dikkat edilmesi gerekiyor. Sonra sık iğne ile devam ederek posetin duvarlarını da bitiriyoruz.
  10. Baş kısmı için ise pusetin kulplarından sonra 3 sıra sık iğne ile yukarı çıkıntı yapıyoruz.
  11. Daha sonra ipi kupların tam bitiş yerinden ekleyerek devam ediyoruz. 4 ilmek geçtikten sonra 1 ilmek atlayıp devam ediyoruz. Yani her defasında 4 ilmek te bir 1 ilmek atlıyoruz. 
  12. Eğer böyle olmazsa eksiltme olmaz ve kötü olur. Ayrıca her sıra bitiminde ipi kesip diğer sıra başlangıcında ipi ekliyoruz. Yani çevirip dönmüyoruz.
  13. En son baş kısmının kavisini yapmak için sıraya başladığımızda alta batıp ipi uzun tutarak devam ediyor ve ipi kesiyoruz.
Portbebe yapilisi

Puset yapilisi

El isi puset yapimi

Derya baykal puset yapimi


Nilay tankar portbebe yapilisi

Nilay tankar portbebe

Derya baykal puset

Puset yapimi

Portbebe yapimi

Derya baykal el isleri


El isleri

Portbebe yapilisi

Puset yapimi

Derya baykal puset



Derya Baykal'ın bugünkü konuğu olan Nilay Tankar puset yapımını gösterdi Bende çocuğuma böyle birşey yapmak istediğim için tüm detayları not aldım ve sizler ile paylaşıyorum. Teşekkür ediyorum böyle güzel bir el becerisini bana kazandırdığınız için Nilay Hanım .








Derya Baykal İle Gülümse Nilay Tankar Portbebe Yapılışı
Yazar Sifa Celik
Derya Baykal İle Gülümse Nilay Tankar Portbebe Yapılışı -
Bck
Cancel Cevapla

Sayfalar

Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.