Tepsi börekleri, ülkemizde çok değer verilen hamur işleri arasındadır. Özellikle iç harçlarına dikkat edilerek yapılır ve çok lezzetli olurlar. Farklı içler kullanılarak yapılan börek çeşitleri hazır yufkanın da çok fazla kullanılması ile daha da yaygınlaştı. Artık kolay şekilde farklı iç malzemeleri ile kişi hazır yufkadan tadına doyum olmaz börekler yapıyor. Sadece yufka ile değil basit şekilde hamurlar ile de çok güzel yufka örneklerini bulmak mümkün. Genel olarak yufkanın yapılışına baktığımızda içlerin hazırlanması ile başlıyor ve yufkaların çeşitli sıvılar ile ıslatılarak ve aralarına çeşitli içlerin koyulması ile hazırlık aşaması bitiyor. Daha sonra pişmenin ardından börekler çay ve muhabbet eşliğinde güzelce yeniyor. Neyse yine konuyu çok uzattık talaş böreğine dönelim. Bugün sizler için nefis bir talaş böreği tarifini paylaşıyoruz. Dumanı üstünde olan şöyle nefis bir börek tarifi arıyorsanız bu tarif tam sizlere göre. Hem çok sağlıklı hemde çok lezzetli olan bu tarifi sizde evinizde yaparak sevdiklerinizle birlikte afiyetle yersiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Talaş Böreği Tarifi
Talaş Böreği İçin Malzemeler
- Yarım kilo kadar koyun eti veya isteğinize göre tavuk eti
- 12 adet baklava yufkası
- 1 adet havuç
- 1 paket margarin veya tereyağı
- 1 kutu en ufak boylarından bezelye konservesi
- 2 baş soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 domates veya domates mevsimi değilse 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Göz kararı tuz
- Göz kararı karabiber
Talaş Böreği Hazırlanışı
Soğanları ince ince kıyarak işleme başlıyoruz ve 3 çorba kaşığı margarin içinde soğanları iyice kavuruyoruz.
Daha sonra fındık büyüklüğünde doğranmış olan etleri ilave edip, et suyunu verip daha sonra çekene kadar pişiriyoruz.
Daha sonra fındık büyüklüğünde doğranmış olan etleri ilave edip, et suyunu verip daha sonra çekene kadar pişiriyoruz.
Kabuklarını soyduğumuz domatesleri de et suyunu çektikten sonra ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bir miktar su ilave edip iyice pişiriyoruz.
Etin pişmesine yakın havucu rendeleyip ekliyoruz.
Daha sonra yıkayıp süzmüş olduğumuz bezelye konserveyi de ilave edip sırası ile tuz, maydanoz ve karabiberi de ekliyoruz.
Sıra geldi en önemli kısıma etlerin iyice piştiğinden emin olduktan sonra etleri ocaktan alıp soğuması için kenarda bekletiyoruz.
Kalan margarini de eritip soğumaya alıyoruz.
Daha sonra yufkaları üst üste dizip tam kenarından olacak şekilde uçlarından kesiyoruz.
Yufkaların bir tanesini alıp üzerini güzelce margarinle fırça yardımı ile yağlıyoruz. Daha sonra üzerine başka bir yufka koyuyoruz ve onuda yağlıyoruz.
Daha sonra iki yufkayı iki yandan katlayıp uçların birbiri üzerine gelmesini sağlıyoruz. Yufkaların uçları birbiri üzerine gelsin 2 parmak şeklinde olsun ve dikdörtgen şekilde olsun.
Daha sonra kenarda soğuyan içten alıp üç kısmına koyuyoruz muska veya dikdörtgen şeklinde katlayarak sarıyoruz .
Son olarak hepsinin sarma işlemi bitince yağlı tepsiye dizip üzerlerini margarinle yağlıyoruz.
İsterseniz çörek otu veya susam ile süsleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıp kabarıncaya kadar pişiriyoruz.
Daha sonra fırından çıkarıp servis tabağına alıyoruz.
Afiyet olsun.