Hamur işleri, Türk mutfağının en çok tercih edilen güzide yemekleri arasındadır. Türk Mutfağının bu denli zengin ve gösterişli olmasının sebebi ise Anadolunun tatları ile buluşmasından kaynaklanmaktadır. Bu hamur işlerinin bazısı güzel bir el becerisine ihtiyaç duyururken, bazısı ise gelişi güzel herkes tarafından kolayca hazırlanmaya imkan sağlamaktadır. Bugünkü menümüzde güzel bir zeytinli poğaça tarifi var hem yapılışı kolay hemde lezzeti harika. Üst malzemeleri de o denli zengin tutulmuş bu tarifin özelliği mayasız olması böylece çat kapı gelen misafirlerinize hızlı ve kolay şekilde hemen hazırlayabileceksiniz.
Mayalı hamurların özelliği kolay bayatlamazlar ve hoş bir kokuya sahip olurlar. Bu tarifte maya yok yerine bir miktar karbonat var. Böylece hamurunuz pişerken kabaracaktır. İçindeki zengin malzemesi ile de farklı bir lezzet yakalamış olacaksınız. Bu tarifin tek olumsuz yanı kalori miktarı yüksek olduğu için kilo almaya meyilli kişilere kilo yapmasıdır. Fakat içeriğinde kapya ve zeytin olduğundan dolayı çocuklarınıza harika bir sebze yedirme imkanı sağlamış olursunuz.
Bu tarifi yaptıktan sonra elinizin altında bulunmasını istiyorsanız, dondurucuya koyarak canınız istediğinde tekrar çıkarıp yiyebilirsiniz. Yalnız dondurucudan çıkardıktan sonra belli bir miktar beklemeyi ihmal etmeyin. Eğer misafirinize vermek için aceleniz varsa bunun için bir tencereye su koyup kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra üzerine bir süzgeç geçirin ve poğaçaları üzerine dizin yaklaşık bir 10 dakika kadar bu buharın etkisi ile yumuşamasını sağlayın. Yumuşacık poğaçalarınız hazır. Yalnız dikkat edin buharın hava alması gerekiyor aksi halde poğaçalarınız ıslanırlar. Bu uygulamayı bayat olan ekmekleriniz içinde uygulayabilirsiniz. Biz yıllardır bayat ekmekleri ya bu şekilde buhar yardımı ile yumuşatarak tüketiyoruz yada ekmeklerden pşzza yaparak bu işlemi sağlıyoruz. Hem bayat ekmekler çöpe gitmemiş oluyor hemde ekmekten tasarruf yapıyoruz. Tavsiye ederim
Zeytinli poğaça için makzemeler
- 2,5 Su bardağı un
- Yarım su bardağından az eritilmiş tereyağı
- Yarım su bardağından az sıvı yağ
- 1 Çay bardağı yoğurt
- 1 Çay kaşığı tuz
- 1 Çay kaşığı karbonat
- 1 Adet yumurta
- Kapya
- Zeytin
- Çörek otu
- Kaşar
Zeytinli poğaçanın yapılışı
- Bir kaseye tereyağını eriterek sıvı şekilde koyun. Üzerine sırası ile yumurta, yoğurt ekleyin ve güzelce karıştırın.
- Başka bir kasede unu, tuzu ve karbonatı alarak karıştırın.
- Daha sonra bu İki kaseyi birleştirip elinizle karıştırın.
- Ardından karışan bu iki karışımı yoğurun ve hamur elde edin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve daha sonra elinizin içinde açın.
- İki hamuru üst üste koyun.
- İnce ince kestiğiniz kapyayı ve zeytini hamurun içine koyun. Üzerine ilk olarak yumurta sarısı sürün ardından çörek otu serpiştirin ve en son rendelenmiş kaşar serpiştirip 180 derecedeki fırına verin.
- Afiyet olsun.