Herkes poğaça yaptığı zaman puf puf olmasını ister. Fakat bazen
öyle şeyler oluyor ki ya hamur kabarmıyor yada poğaçalar taş gibi sert oluyor. Peki poğaçaların yumuşak olması için bir püf noktası yok mu? Elbette var. Poğaça yaparken Önemli olan şey kıvam yakalamanız için poğaçanın tarifine uygun olmasıdır. Çünkü denenmiş olan tüm tarifler belli deneme yanılma yöntemi kullanılarak en ideal ölçüler ile belirlenmiştir. Şimdi gelelim pufidik poğaça yapmanın püf noktalarına benim
yapmış olduğum poğaçalarım her zaman istediğim kıvamda ve yumuşaklıkta
olmuştur. Çünkü işin ufak tefek püf noktalarını uzun uğraşlardan sonra
öğrendim. En önemli sorun un şeker süt ve mayanın doğru kullanmayışından kaynaklı
oluyor. Çünkü bunların sistematik şekilde kullanılmayışı poğaçalarım neden sert
oluyor sorusunu yaratıyor. Türk mutfağında önemlş bir yere sahip olan hamur işlerinin vaz geçilmez lezzeti olan poğaçaların güzel ve yumuşak olması için aşağıda yer alan püf noktalarına dikkat ederek yapın. Böylece poğaçalarınızın ne kadar yumuşak ve kıvamında olduğuna sizlerde şahit olacaksınız.
Tesettür Modasına ait paylaşımların olduğu ve uygun kombin fikirlerinin paylaşıldığı farklı şal bağlamadan tutun giyilen kıyafetler ile nasıl zayıf görünülüre kadar çok fazla bilginin bulunduğu ayrıca ev dekorasyon bilgilerinin paylaşıldığı sayfaya gitmek için buraya tıklamanız yeterli.
Poğaça yapmanın püf noktaları
- Hamur yoğurmaya başladığınız zaman ilk olarak sıvı malzemeleri katın. Böylece katı ve sıvı geçişleri daha rahat olacağından hamurunuz daha kolay yoğrulacaktır.
- Katı malzemeleri hamura dahil ederken yavaş yavaş eklemelisiniz. Unu muhakkak eleyerek kullanmalısınız.
- Poğaça yaparken şeker ve mayayı belirtilen ölçülerde kullanın böylece hamurunuzun daha fazla kabardığını göreceksiniz.
- Yaş maya yerine kuru mayayı tercih edin böylece hamurunuz daha fazla kabaracaktır. Hatta instant mayalar sizin yararınıza olacaktır. Yaş mayanın hem kokusu daha ağır hemde çok daha çabuk bozuluyor. Unutmayın ki mayalarda yaşayan canlılardandır.
- Yazın sıcağına göre bazen bir tatlı kaşığı maya yerterken kışın bu oran iki tatlı kaşığına çıkıyor.
- Ilık süt içinde mayayı açarsınız hamurunuz eşit miktarda mayayı alır ve kabarır
- Kullandığınız tüm ürünlerin tazeliğini gözden geçirin. Çünkü bayat veya taze olmayan malzemeler poğaçaların taş gibi sert olmasına neden olur.
- Kullanılan tüm malzemeleri oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Sıcak soğuk dengesi hamurunuz da uyumsuzluk yaratır. Aynı ortamdaki ürünler ise birbirine daha çabuk uyum sağlar.
- Yoğurdunuzu hamur kesinlikle kulak memesi kıvamında olmalıdır. Ne çok yumuşak nede çok sert olmamalıdır.
- Tarif deki bekleme sürecini tamamlayan çünkü belli süre içerisinde hamur mayalanır. Ayrıca mayalanma süresi oda sıcaklığı çerçevesinde olmalıdır.
- Hamurumuzu yoğurduktan sonra eğer kopardığınız zaman bir miktar uzuyorsa işlem tamamdır. Fakat kopuyorsa biraz daha yoğurmalısınız.
- Poğaçalar pişdikten sonra ilk sıcaklığı çıksın ve üzerilerine elinizle hafif su serpiştirin. Ardından hava almasını önleyerek saklama kaplarında soğuyana dek bekletiniz.
Etiketler:
poğaça sert oldu nasıl yumuşatılır
hamur sert olursa ne yapılır
poğaça neden sertleşir
hamurun sert olmaması için
sert poğaça nasıl yumuşatılır