Börek Kuru Olursa Ne Yapılır?

by Hatice Çelik , Saat 11:43 , 1 Yorum
boregim kuru oldu ne yapmaliyim

Herkesimden kişilerin severek yediği börekler, her zaman aynı kıvamda olmuyor maalesef. Bazen çok kıvamında ve lezzetli olurken bazen ise çok kuru ve tatsız şekilde oluyor. Özellikle Türk mutfağında çok büyük bir yere sahip olan börekler, her yöreden ve her kesimden kendine farklı bir lezzeti katarak sofralara kadar gelmiştir. Böreklerinizin  istediğiniz kıvamda olmamasından şikayet ediyor ve çeşitli yollara başvuruyorsanız bilmeniz gereken basit ama etkili yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca her zaman yaptığım ve çok severek tüketmiş olduğumuz bir tarifi de yazımızda bulacaksınız.

Tesettür giyim, kombin önerileri, farklı şal ve eşarp bağlama  ayrıca modern ev dekorasyonu çeyiz hazırlıkları ve dikiş teknikleri ile güncel paylaşımların olduğu sayfamıza ulaşmak için tıklayın.

Börekleriniz kuru olduysa: 

  • Bir tencerede su kaynatın ve üzerine süzgeç koyun. Dilimlenmiş olan böreklerinizi de üzerine koyun. Yaklaşık beş dakika kadar beklettikten sonra süzgeç içinden alın. Suyunu kaybetmiş olan börekler böylece ihtiyaç duymuş oldukları suyu emecektir. 
  • Eğer fırından yeni çıkarmış olduğunuz böreğin kuru ve sert olduğunu fark ettiyseniz bunun için, hemen ellerinizi ıslatın ve böreğin yüzüne su serpiştirin. Ardından nefes alan bir bez ile üzerini kaplayın ve 20 dakika kadar bekleyin.
  • Fırından çıkardıktan sonra temiz ve nemli bir bez ile üzerini güzelce kapatın.
  • Eğer börek dışarı da soğumuş ve sertleşmiş ise, üzerine az miktarda sıvı yağ ile hazırlamış olduğunuz ılık suyu güzelce serpiştirin. Yaklaşık beş dakika bekledikten sonra fırında çok düşük ayarda 2 dakika kadar bekletip alın.
  • Böreğinizi fırında asla bırakmayın hemen çıkarıp üzerine su serpiştirin ve üzerini sıkıca bir sofra bezi ile kapatın. 
  • Böreği dilimledikten sonra ılık haldeyken hava almayan bir poşet içinde bekletmekte yumuşak olmasını sağlayacaktır. 


Börek yaparken şu püf noktalarına dikkat edin
  • İlk olarak yapmanız gereken şey kullanılan tüm malzemelerin taze olduğundan emin olmaktır. 
  • Kullanılan malzemeler oda sıcaklığında olması gerekir. 
  • Eğer yufkaları katı yağ süt karışımı ile ıslatarak tepsiye dizerseniz daha güzel bir lezzet olur.
  • Soda kullanımı son dönemlerde artmış olduğu için isterseniz böreği fırına vermeden önce soda ile yumurtayı çırparak böreğin üzerine sürün. Böylece hem çok daha yumuşak hemde daha iyi kabaracaktır.
  • Böreklerin üzerine yumurta sürmek daha iyi kızarmasını sağlar. Fakat yumurta yoksa yoğurt ile sıvı yağ karışımı da sürmeniz aynı etkiyi gösterecektir. 
  • Böreğin iç harcı ilk yufkadan sonra koyulmaması gerekir. Bunun için en az iki adet yufka tepsiye serildikten sonra iç harç koyulmalıdır. 
  • Hazırlanmış olan börekler bir gece buzdolabında beklemesi sos ile yufkanın bütünleşmesini sağlar. Fakat o kadar vaktiniz yoksa, bunun için bir saat bekletmeniz de iyi olacaktır. 
  • Sebzeli bir börek yapıyorsanız eğer, sebzelerin yufkaya yapışmaması için bir miktar una bulayarak tepsiye yerleştirin.
  • Böreği pişirirken tarif de ki ısı ayarında pişirin. 
  • Böreğin iç harcını fazla şekilde kullanmak yerine az ve ölçülü kullanın. Çünkü fazla iç harcı böreğin şeklini bozmaktadır. 
  • Börekler piştikten sonra hemen fırından çıkarılmalıdır. 
Nefis bir lor peynirli börek tarifi 
Bu böreği her zaman yaparım ve ailece çok severek tüketiriz. Hem yumuşak olur hemde tam kıvamında. Sizlerde denemek isterseniz eğer buyurun tarife.

malzemeler
sert borek nasil yumusatilir.
  • 1 paket hazır yufka
  • 3 yumurta
  • 1 bardak süt
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • Bir çimdik tuz
  • Lor peyniri
  • Maydanoz
Hazırlanışı
  1. Tepsiye sıvı yağ döküp güzelce yağlıyoruz eğer yağ fazla gelirse kağıt havlu ile fazla olan kısmı silip alıyoruz.
  2. Yumurta, yoğurt, süt, sıvı yağ, ve tuzu güzelce köpürene kadar çırpıyoruz ve kenara alıyoruz.
  3. İç harcı için maydanozları güzelce ince ince doğrayıp peynire katıyoruz ve onuda kenarda beklemeye alıyoruz. 
  4. Yufkalardan  bir kanat alıp tepsiye kenarlardan taşacak şekilde yerleştiriyoruz ve çok az miktarda sütlü sosdan fırça yardımı ile sürüyoruz. Ardından bir kat daha aynı şekilde yufka yerleştirip sos sürüyoruz en son 3 yufkayı da koyunca sosunu sürüp ortasına iç harcımızı eşit şekilde dağıtıyoruz. 
  5. İç harcı koyduktan sonra yine yufkalara sos sürerek diğer yufkaları da tepsiye yerleştiriyoruz. 
  6. En son yufkadan sonra ise kalan sosu güzelce en üste sürüp üzerine çörek otu veya susam serpiyoruz.
  7. Dilimleyip önceden ısıtılmış olan 175 derece fırında yaklaşık olarak yarım saat kadar pişiriyoruz. Dikkatli olun her fırının pişirme süresi aynı olmaz tepsiye baktığınızda eğer üzeri  nar gibi kızarmış duruyor ise pişmiş demektir.
  8. Fırından hemen çıkarıp üzerine elimizle soğuk su serpiştirip böreğin terlemesi için temiz bir sofra bezine seriyoruz ve yaklaşık 1 saat kadar bu şekilde bekletiyoruz. 
  9. Böreği pişirmeden önce eğer vaktiniz varsa buzdolabında en az bir saat kadar bekletin. Böylece daha lezzetli olacaktır. 
Etiketler
böreğim kuru oldu ne yapmalıyım
fırından çıkan börek nasıl yumuşak olur
böreğim sert oldu
böreklerim kuru oluyor
Börek Kuru Olursa Ne Yapılır?
Yazar Sifa Celik
Börek Kuru Olursa Ne Yapılır? -
1  Yorum Yorum Yap
Çok güzel bir öneriler, uygulayacağım kesinlikle. Sevgiler :)
Cevapla ...
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.