Bebeklere yatarken ne yedirmeliyim sorusu, her anne babanın merak ettiği sorulardan biridir. Bebeklerin beslenmesi 6. ayda katı gıdalara geçmesi ile birlikte şekil alarak düzene girer. Bu dönemden sonra artık gece beslenmeleri denilen beslenme türü bebeğe ağır geleceği için kesilmelidir. Bunun yerine bebeğinizin yatma saatine yaklaşık bir saat kala güzelce yemek yedirmek gece boyu rahat şekilde uyumasını sağlayacaktır. Düşünsenize bebeğinize yatmadan ağır yağlı gıdalar verdiğinizi bunun sonucunda bebeğiniz gece boyunca sürekli huzursuzlanıp rahatsız olduğu için kalkacaktır. Çünkü bu tip gıdaları yetişkin birisi dahi yeyip uyuduğunda kısa süre içinde su içme ihtiyacı veya herhangi bir mide rahatsızlığı ile uyanmaktadır. Bu şekilde bir bebek beslendiğinde yemiş olduğu ağır yiyecekler mideden yemek borusuna doğru gelip onun rahatsız olmasına ve kalkmasına neden olacaktır.
Bebeklere yatarken yemek yedirmek yerine yatmasına yakın saatlerde, bu zaman dilimi de genelde yatmadan bir veya bir buçuk saati kapsar yemek yedirmek doğru olacaktır. Özellikle ağır, yağlı ve tatlı besinleri bebeğe yatmadan önce vermek bebeğe zarar vereceği için bu tip besinler tercih edilmemelidir. Anneler genelde bebekleri tok olsun diye muhallebi yaparak bunu bebeklerine yedirirler. Bunun çok yanlış bir davranış olduğunu uzman çocuk doktorları her basın organı ile halka duyurmaktadırlar. Çünkü bu tip besinlerin hiçbir besleyici değeri yoktur sadece bebeğe fazla kilo yaparlar. Bunun yerine besleyici nitelikte olan çorbalar veya meyve sebze püreleri yedirmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü yemek yenildikten sonra vücut bu besinleri sindirmek için büyük çaba sarf etmeye başlar. Bu esnada bebek uyuduğunda ise vücut iki işlemi aynı anda yürütmekte zorlanır ve çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Örneğin banyo yapmadan bir saat önce yemek yenilmesi herhangi bir sağlık problemi yaratmazken, yemek yedikten hemen sonra yapılan banyolar kişinin ciddi bir sağlık sorunu geçirmesine neden olabilir. Hatta bazı durumlarda ölüm vaakaları da görülmektedir. İşte bu yüzden yemek yenildikten hemen sonra uyku da zararlıdır. 6 ay anne sütü ile beslenen bebek artık ek gıda sürecine geçmiş ve yemek düzeni yavaş yavaş oturmaya başlamıştır. Bu süreçten sonra bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur ve yaklaşık 8 saat kadar aç kalabilirler. Çünkü leptin hormonu özellikle 11 ile 4 arasında açlık duygusunu bastıran bir hormondur.
Bebeklere yatmadan bir saat önce şu besinler yedirilmelidir?
Bebeğiniz sizinle birlikte akşam yemek yedikten sonra yatmasına 1 saat kala şu besinleri verebilirsiniz.
- Yoğurt veya yoğurt çorbası,
- Sebze çorbaları,
- Sebze püresi,
- Meyve püresi,
- Hafif olduğunu düşündüğünüz besinleri yatmadan evvel yedirmeniz de bir sorun yoktur.
Bebeklere yatmadan önce hangi besinler verilmemelidir?
- Yağlı besinler,
- Çok salçalı yemekler,
- Süt,
- Muhallebi,
- Bebe bisküvileri,
- Baharatlı ve soslu yemekler,
- Kuruyemişler
- Acı ve kokulu besinler,
- Ağır yağlı et yemekleri verilmemesi gerekir. Bu besinler bebeğin sindirim sistemine zarar verebilir.
Gece beslenmelerinin bebeğe zararları nelerdir?
Gece beslenmeleri bebeğin gelişimine katkı sağlamaz, aksine bu durum alışkanlık halini alacağı için bebeğe bir takım rahatsızlıklar verebilir. Bunlardan en önemlisi ise obezite sorunudur. Çünkü bebeklik döneminde kazanılmış olan yanlış beslenme alışkanlığı bebekte ileriki dönemlerde kendini gösterecektir. Bunun için bebeğinizin yemek düzenini hemen düzene koyup gece beslenmelerini kademeli şekilde azaltmalısınız.
- Obezite,
- Mide sorunları,
- Orta kulak iltihabı,
- Uyku problemleri,
- Diş çürükleri,
- Sindirim sistemi hastalıkları,
- İştah fazlalığı görülebilir.
Etiketler:
6 aylık bebek gece beslenmesi nasıl olmalı
bebekleri gece tok tutan mamalar
bebeklere gece muhallebisi tarifi
bebeklere gece maması tarifi
bebeklere gece yoğurt verilir mi
bebekleri gece tok tutan muhallebi
1 yas bebek icin gece muhallebisi
1 yaşındaki bebeğin gece beslenmesi