Çörek otu
Anadolu da çöreklerin poğaçaların vazgeçilmez
aroması ve iştah kabartan kokusuyla kimin evine misafir olmamıştır ki?
Özellikle ramazan pidelerinin,
kurabiyelerin, böreklerin süsü olan çörek otu verdiği şifayla da inanılmaz bir
bitki olduğunu kanıtlıyor. Gelin şimdi bu bitkinin faydalarını öğrenelim.
Bazen
ağrılarımızın, şikayetlerimizin neden olduğunu ve sebebi biliriz ve ona göre
bir tedavi uygularız. Fakat bazen de ne
olduğunu anlamayız çünkü sorun bir taneden çok daha fazladır. Bunun içinde
birden fazla soruna yan etkisi olmadan çözüm sağlayan bir öneriye ihtiyaç
duyarız. İşte size çözümü biz değil sevgili Peygamberimiz önermiş "ölümden
başka her derde devadır" diyerek çörek otunu önermiş. Yapılan araştırmalarda Peygamberimizin 1500
önce yaptığı bu önerinin doğru olduğunu
kanıtlanmıştır. Uygun dozda alındığında ,
uzun vadede bütün hastalıklara iyi gelebileceği yapılan araştırmalarla söylenmektedir.
Dünyanın
nerdeyse her yerinde kullanılır ve tarihi çok eskiler dayanır. Herkesin çörek
otu kullanmak için bir sebebi vardır kimi böreğine süs, kimide çöreğine aroma
vermek için, kimi ağrıyan boğazına balla karıştırır, kimi bebeğine vereceği
anne sütü artsın diye kullanır.
Gıda olarak
kullanılmakta olduğu gibi masajla birlikte sürülerekten kullanılma olanağı
olduğu vardır. Geleneklerimizdeki yemeklerde her zaman kendine yer bulan çörek
otu kim bilir daha başka nelere devadır. Bilimin tanık olduğu bu mükemmel bitki
içindeki yüzlerce bileşeniyle bir çok hastalığa deva olan bir gıdadı. Bundan
yüz yıllar önce İbni Sina'da Tıb-bı nebevi listesinde bedendeki keyifsizlik ve
yorgunluk için çörek otunun iyi geleceğini açıklamıştır.
Çörek Otunun Faydaları Şunlardır:
·
Çörek Otu, bağışıklık
sistemini güçlendiren ve vücudun savunma gücünü artıran mucizevi besindir.
·
Çörek Otu
karaciğeri koruyarak oluşabilecek hasarları önler.
·
Çörek otu Meme
(Göğüs) kanserine neden olan hücrelerin hızını ve gelişimlerini yavaşlatır.
·
Vücudumuza
faydalı olan kolesterol (HDL) düzeyini dengeler.
·
Alerjik
hastalıklarda ek bir ilaç olarak etkindir.
·
Yüksek
oranda C vitamini içerir ve bu yüzden antioksidan görevi de görür.
·
Bağışıklık
sistemini güçlendiren çörek otu kansere yakalanma riskini de minimum seviyeye
çeker.
·
Çörek otu Nefes darlığı ve Astım tedavisinde etkili
besindir.
·
Düzenli ve
kullanım şekli bilindiğinde zayıflamaya ve kilo almaya yardımcıdır.
·
Zayıflamak
için yemeklerden yarım saat önce bol su ile bir tatlı kaşığı çiğnenerek yenir.
·
Kilo almak
için ise yemek yedikten sonra bir tatlı kaşığı bol su ile yenir. Bu şekilde
iştah açtığı için kişinin kilo almasına yardımcı olur.
·
Nefes
borusunu genişletici bir etkisi vardır.
·
Doğal kas
gecşetici bitkidir.
·
Protein
kaçağını engeleyerek böbrekleri ve dolayısıyla kişinin sağlığını korur.
·
Çeşitli
kanser türlerine karşı faydalıdır.
·
Vücudun
glikoz seviyesini yani şekerini dengeleyerek şeker hastalığına fayda sağlar.
·
Kötü
kolestrolün yükselmesini engeller.
·
Yüksek
tansiyona karşı kullanılır.
·
Almanya’da
yapılan bir araştırma sonucunda çörek otunun alerjik hastalıklara faydalı
olduğu görülmüştür.
·
Bahar
nezlesi, astım, bronşit gibi alerjik nedenler ile ortaya çıkan hastalıklara da
fayda sağlamaktadır.
·
Erkeklerde
cinsel gücü artırıcı bir etkisi vardır.
·
Hazmı
kolaylaştıran bitkiyi düzenli kullanılması gerekir.
·
Çörek otu
yağı pişik ve mantar tedavisinde kullanılmaktadır.
HER ŞEYDE OLDUĞU GİBİ ÇÖREK OTUNUNDA YAN ETKİLERİ VARDIR:
Kontrollü bir şekilde hormon salgılarını dengede tutan doğum kontrol haplarıyla etkileşime geçip bu hormonları tekrar düzenleyebilir. Çörek otu yağını organ nakli olanların kullanmaması gereken bir bitkidir. Ağrı kesicilerin etkisini azalttığı düşünülmektedir. Tansiyon düşürücü ilaçlarla etkileşime geçip etkisini artırabilir ve yine idrar sökücü ilaçlarlada etkileşime geçip onunda etkisini artırabilir. Çünkü çörek otu hem tansiyon düşürür hem de idrar söktürür Radyo terapi ve kemoterapi gibi önemli tedavi görürken de çörek otu veya Çörek otu yağı kullanılmamalıdır. Işın tedavisi görürken de çörek otu ve çörek otu yağı kullanımına ara verilmelidir. İçine farklı yağlar karıştırılmış orjinalliğini yitirmiş çörek otu yağları alerjik reaksiyon verir, cildi tahriş edebilir olduğu gözlemlenir. Sağlığımız için saflığına yüzde yüz emin olduğumuz ürünü almalıyız. Hamilelerde kullanırken rahimi de etkilediği gerekcesiyle doktora danışmak gerekir Bebeklerde ağızdan içilerek değil ama pişiklerde kullanılmasında sakınca yoktur.
ÇÖREK OTUNUN BİLEŞENLERİ
Besin bileşenleri; yağlar %35-38, protein %21 methionine, aminoasitler arginin, throsine, leucin, prolyne, glutamic acid, lycine karbonhidratlar %35. Besin değeri; protein, B1 vitamini, gamma tocopherol, piridoksin, beta tocotrienol (vitamin E), B3 vitamini, fosfor, folik asit, çinko, kalsiyum, bakır, demir. Yağ asitleri; myristik acid, arachidic acit, palmitic acid, eicosenoid acid, palmitoleic acid, eikosadienoic acid, stearic acid, behenic acid, oleic acid, Omega-6, omega 3. Doymuş asit %18.1, çoklu doymamış asit %58.1, tekli doymamış asit, %23.8. Temel yağ bileşemi; thymohydroquinone, nigellon, benzenediol, (methoxypropyl) methyl, dithymoquinone, carvacrol, d-limonene, thymol, sabinene, beta- pinene, P-cymene, thymoquinone, alfa- pinene, karvon. İçindeki en önemli yağlar; Dithymoquinone (DTQ), Thymol (THY), Thymoquinone (TQ), Thymohydroquinone (THQ).
Besin bileşenleri; yağlar %35-38, protein %21 methionine, aminoasitler arginin, throsine, leucin, prolyne, glutamic acid, lycine karbonhidratlar %35. Besin değeri; protein, B1 vitamini, gamma tocopherol, piridoksin, beta tocotrienol (vitamin E), B3 vitamini, fosfor, folik asit, çinko, kalsiyum, bakır, demir. Yağ asitleri; myristik acid, arachidic acit, palmitic acid, eicosenoid acid, palmitoleic acid, eikosadienoic acid, stearic acid, behenic acid, oleic acid, Omega-6, omega 3. Doymuş asit %18.1, çoklu doymamış asit %58.1, tekli doymamış asit, %23.8. Temel yağ bileşemi; thymohydroquinone, nigellon, benzenediol, (methoxypropyl) methyl, dithymoquinone, carvacrol, d-limonene, thymol, sabinene, beta- pinene, P-cymene, thymoquinone, alfa- pinene, karvon. İçindeki en önemli yağlar; Dithymoquinone (DTQ), Thymol (THY), Thymoquinone (TQ), Thymohydroquinone (THQ).