Derya Baykal Gülümse Lahmacun Tarifi Refika Birgül Tarifi

by Hatice Çelik , Saat 22:16 , 0 yorum
Refika lahmacun tarifi

Lahmacun bizim yöresel yemeklerimizden olup, Urfa yöresine ait bir lezzet çeşididir. Lahmacun aslında kelime kökeni olarak Arapçaya aittir. Yani iki kelimeden birleşerek oluşmuştur. Yani oluşumuş  “Lahm i macun” sekildedir. Bunun açıklamasına bakarsak eğer buda “Lahm” et  “macun” hamur  “i” de ve demektir. Buradan da anlaşıldığı gibi lahmacun et hamuru demek oluyor. Yada etli ekmek gibi bir çok anlamada geliyor. Lahmacun arapça kökenli olduğunu düşündüğümüzde kökenin çok eskilere kadar dayandığını anlıyoruz.  Lahmacunun tam olarak kökeni Babillere kadar dayandığını biliyoruz demek ki oradan da bizim kültürümüze mutfağımıza kadar gelmiş bir lezzet oluyor. 

Lahmacun kalori olarak yüksek olsa da yemeden kendimizi alamıyoruz. Ortalama olarak bir orta boy lahmacun yaklaşık olarak 250 kalori kadardır. Lahmacunun lezzeti ve nefis tadı aklımıza gelince kalori miktarı aklımızdan çıkıp gidiyor. Neyse bu sefer yeşilliği bol tutarak bu dengeyi sağlamış oluruz. 

Peki siz hiç evde lahmacun denediniz mi? Cevabınız eğer hayır olursa kesin bu tarifi deyin çünkü evde yapılan lahmacun bir başka lezzetli oluyor. Üstelik malzemesi de bol bol kalıyor içinde. İncecik lavasın üzerine yayılmış kıyma ve baharatın bırakmış olduğu o nadide lezzet, evinizin kokusunu da değiştirecektir. Hele birde üzerine bol limon sıkarak yerseniz bu lahmacun sizin vazgeçememenizin tatlardan biri olur da çıkar. Şimdi geçelim lahmacunun tarifine ayrıca bu tarif için Refika hanıma çok teşekkür ederiz. 

Malzemeler

  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 2 adet iri olan soğan
  • 4 adet  domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  •  Yarım demet  maydanoz

Hamuru için malzemeler,
  • Yarım kilo un
  • 300 ml. su
  • 5 gr. tuz
  • 1 tutam şeker

Hazırlanışı
  1. İlk olarak yarım kilo  una 300 ml kadar suyu yavaş yavaş ekleyerek Yoğurmaya başlıyoruz . 
  2.  Hamurunuz  daha tam kıvamına gelmeden da  tuz ve şekeri ekliyoruz.
  3.  Daha sonra Hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Sonra hamuru dinlenmesi için kenara alıyoruz.
  4.  Mayasız hamur olduğu için vaktiniz varsa 1 gün yoksa 3-4 saat dinlendirin. 
  5. Lahmacunun harcımız için  orta yağlı kıymanıza rendelenmiş olan  domatesi ve soğanı ekliyoruz.
  6. Daha sonra salçaları ve baharatları maydonozu da ekleyip cıvık bir harç elde ediyoruz. 
  7. Hamurumuzu ufak bezelere bölüp ve iyice yuvarlıyoruz.
  8. Daha sonra merdanemizi ve açacağımız yeri unlayıp lahmacun büyüklüğünde açıyoruz. 
  9. Lahmacun içini bu açtığımız hamurlara yerleştiriyoruz
  10.  Fırını 250 dereceye ayarlayıp iyice ısıttıktan sonra lahmacunları pişiriyoruz. Yaklaşık 6 ile 8 dakika arasında lahmacunlar hazır afiyet olsun. 
  11. Lahmacunlara bol yeşillik ve limon eklemeyi unutmayın.


Derya Baykal Gülümse Lahmacun Tarifi Refika Birgül Tarifi
Yazar Sifa Celik
Derya Baykal Gülümse Lahmacun Tarifi Refika Birgül Tarifi -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.