Enginar Bitkisi
Hakkında Genel Bilgi
Kışın don olmayan ama yaz aylarında da aşırı sıcak olmayan sisli
bölgelerde yetişen enginar, papatya familyasına ait bir bitkidir. Genellikle
Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde, akdeniz ikliminde yetişir, güney Avrupa da da
yetiştiği de görülebilir. Yaprağı da kendisi gibi yemeklerde,
çaylarda, bazı ilaçlarda kullanılır. Olgun enginar mor renkte bir çiçek açar,
fakat genellikle olgunlaşmadan toplanır. Doyurucu ve düşük kalorili olan
enginar bitkisi diyet listelerinin favorilerindendir. Yemeği gibi çayı da
çok rağbet görüp çokça tüketilmektedir. Yapraklarından çay yapılabileceği
gibi hazır enginar çayı da piyasada bulunabilir. Alınacak olan
enginar ve diğer bitki çaylarının nasıl yapıldığı belli olmayan bir yerden
değil, gerekli kontrolleri yapılmış, belli markaların ürünleri alınmalıdır. Çok
eskilere dayanan, hatta binlerce yıl önce ekilmeye başlanmış olan enginarın
yunan, eski mısır ve roma döneminde kullanıldığı saptanmıştır.
Enginarın Faydaları
Nelerdir?
Bir çok faydası olan enginar ve yapraklarının karın ağrısını hafifletir,
şişkinliği alır, kusmayı hafifletir, karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir,
eskiden vücuttan gelen kötü kokuları bastırmak için kullanılır ve siroz
tedavisinde büyük yardımcıdır. Ayrıca kötü kollesterolü düşürmek
için, iyi kollesterolü yükseltme için, cilde parlak ve sağlıklı bir
görüntü kazandırmak için, idrar söktürücü, safra akışını düzenler, kabızlığa da
ishale de iyi gelir. Enginarın ve enginar yaprağı çayının faydaları saymakla bitirilemez.
Vücudun toksinlerden arınıp sağlıklı bir şekilde kilo vermesine ve
metabolizmasını hızlandırmasına yardımcı oluyor. İdrar sökücü özelliğiyle
vücuttaki fazla sıvıyı atıp ödem söktüren bu çay olması diyet yapanlar için çok
avantajlı bir seçenektir. Ayrıca cilde parlaklık ve sağlıklı bir görüntü
verdiği için diyette oluşan solgun ten içinde iyi bir alternatiftir. Hem
sağlıklı kalmayı,hem de çok daha hızlı zayıflamayı sağlıyor. Kan şekerini
düşüren bu bitki şeker hastaları içinde çok önemlidir..
Enginar Çayı Nasıl Yapılır:
Enginar Çayı Nasıl Yapılır:
Taze ve uygun şartlarda yetiştiğine emin olduğumuz enginarı almakla
başlamalıyız işe. İyice yıkanan enginarın sapının tamamı kesilir ve atılır. Bu
sapın kesilmesi çok önemlidir aksi halde çay içilemeyecek derecede acı olabilir
ve bütün emekler boşa gidebilir. Elinizden geldiğince bıçağı az kullanmalı
yaprakları bıçak darbelerinden uzak tutmalısınız. Parçalanarak değil bütün
olarak pişirilmelidir. Kaynayan suya enginarın tamamını atıp yüksek ateşte 1
saat boyunca kaynatılmalıdır. Yaprakları ile birlikte uzun süre kaynatılan
enginarın suyu kahve rengi tonlarına dönecektir. Altını kısarak 20 dakika kadar
tekrar kaynatılmalıdır. Sonra altını kapatıp 10 dakika kadar
dinlendirilmelidir. Dinlendikten sonra süzülerek ister sıcak isterse soğutup içine
bal katılarak içilebilir. Bir çok bitki çayında olduğu gibi bu su tekrar tekrar
bir kaç gün içilmek yerine her gün yeniden
kaynatılıp taze taze içilmelidir.
kaynatılıp taze taze içilmelidir.
Bu oldukça zor bir işlem olduğundan kurutulmuş enginar yaprağı
çayı da yapılabilir. Her ne kadar taze enginarın yerini tutmasa da buda bir
alternatif olabilir. 2 şer gr kurutulmuş enginar yaprağını günde 3 kere
demleyip çay olarak içebilirsiniz. Bu çayın içine limon sıkarak etkisini
artırmak ta mümkün. Dünyanın bir çok yerinde bu çay eczanelerde satılmaktadır.
Şişkinliğe, idrar söküp ödem atmaya ve diyet yapanlar için vazgeçilmez. Valide
sultan enginar yaprağı bitki çayı güvenilir bir şekilde bu çayı hizmete
sunuyor. Mevsiminde veya sonra bu bitkiye ulaşmak zor olabilir. Aktarlardan
alınan kurutulmuş yapraklar uygun standartlarda kurtulup saklanmamış olabilir
veya tarihi geçmiş eski ürün olabilir. Bu yüzden gerekli kontrollerden geçmiş,
uzmanlar tarafından hazırlanmış Enginar çayını tercih etmelisiniz.
Enginar İçindeki
Vitamin Ve Mineraller Nelerdir?
Enginar çayının içindeki bileşenler nelerdir onlara bir göz atalım. Enginar ve yapraklarında A ve C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, K vitamini, potasyum ve fosfor başlıca söylenmesi gereken vitamin ve minerallerdir. Fakat bu kadarda değil enginar ve yapraklarında saymakla bitmeyecek kadar çok vitamin mineral ve doymamış yağ asitleri vardır. Enginar yapraklarında, HMG- CoA redüktaz kandaki kollestrol değerini düşürmektedir. Bağırsak bakterilerine faydalı olan bifidogenik etkisi olan apigenin ve luteolindir. Enginarın ve yapraklarının etken maddesi sinarindir. B1 vitamini ve B2 vitamini içeren enginar ve yapraklarını merkezi sinir sistemine de faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Omega 3 ve omega altı gibi doymamış yağ asidi kaynağı olan enginar ve yaprağı kalp dostudur. Kalsiyum vitaminine sahip olduğu için kemikleri güçlendirmektedir. Demir sayesinde cildi güzelleştirmektedir. B-vitaminleri tiamin, riboflavin, niasin, litein, çinko, sodyum içerir. Bu kadar çok vitamin ve minareller içeren enginar ve yaprakları çok az kalori içerir. Bu yüzden vücudu beslerken kilo vermeyide sağlar. 100 gr enginar ve yapraklarında; çinko, B1, B2, B6 vitamini, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, lif, protein, kalori, magnezyum, demir, potasyum, A vitamini, C vitamini, demir, sodyum bulunur. İçinde bu kadar çok faydalı vitamin ve minaralleri barındıran 100 gr enginar ve yaprağı 0 kalori içeririr. Kaynatılmayla bu vitamin ve mineral deposu içindekilerinin çoğunu suyuna verir ve konsantre olur. Sadece balıkta ve çok sınırlı bitkide olan omega 3 ve omega 6 yağları enginarda da bulunmaktadır. Sadece çay olarak değil enginar yemekleri pişirerek bu vitamin ve minerallerden faydalanıp sizin gibi çocuklarınızın da faydalanmasını sağlamalısınız.
Enginar çayının içindeki bileşenler nelerdir onlara bir göz atalım. Enginar ve yapraklarında A ve C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, K vitamini, potasyum ve fosfor başlıca söylenmesi gereken vitamin ve minerallerdir. Fakat bu kadarda değil enginar ve yapraklarında saymakla bitmeyecek kadar çok vitamin mineral ve doymamış yağ asitleri vardır. Enginar yapraklarında, HMG- CoA redüktaz kandaki kollestrol değerini düşürmektedir. Bağırsak bakterilerine faydalı olan bifidogenik etkisi olan apigenin ve luteolindir. Enginarın ve yapraklarının etken maddesi sinarindir. B1 vitamini ve B2 vitamini içeren enginar ve yapraklarını merkezi sinir sistemine de faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Omega 3 ve omega altı gibi doymamış yağ asidi kaynağı olan enginar ve yaprağı kalp dostudur. Kalsiyum vitaminine sahip olduğu için kemikleri güçlendirmektedir. Demir sayesinde cildi güzelleştirmektedir. B-vitaminleri tiamin, riboflavin, niasin, litein, çinko, sodyum içerir. Bu kadar çok vitamin ve minareller içeren enginar ve yaprakları çok az kalori içerir. Bu yüzden vücudu beslerken kilo vermeyide sağlar. 100 gr enginar ve yapraklarında; çinko, B1, B2, B6 vitamini, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, lif, protein, kalori, magnezyum, demir, potasyum, A vitamini, C vitamini, demir, sodyum bulunur. İçinde bu kadar çok faydalı vitamin ve minaralleri barındıran 100 gr enginar ve yaprağı 0 kalori içeririr. Kaynatılmayla bu vitamin ve mineral deposu içindekilerinin çoğunu suyuna verir ve konsantre olur. Sadece balıkta ve çok sınırlı bitkide olan omega 3 ve omega 6 yağları enginarda da bulunmaktadır. Sadece çay olarak değil enginar yemekleri pişirerek bu vitamin ve minerallerden faydalanıp sizin gibi çocuklarınızın da faydalanmasını sağlamalısınız.