BALIKTAN
SONRA EN ÇOK OMEGA 3 KAYNAĞI KETEN TOHUMU YAĞI
Balık yağının bitkisel hali diye nitelendirilen keten tohumu yağı, omega 3, omega 6 ve omega 9 yönünden çok zengindir. Ispanak, ceviz ve enginarı bu konuda geride bırakıp zirvede yerini alır. Düşünülenin aksine sadece balık omega 3 kaynağı değildir. Bazı bitkilerde de omega 3 bol miktarda bulunmaktadır. Bitkiler dünyasında en çok keten tohumunda bulunduğu söylense de semiz otunda da bol miktarda bulunmaktadır.
Balık yağının bitkisel hali diye nitelendirilen keten tohumu yağı, omega 3, omega 6 ve omega 9 yönünden çok zengindir. Ispanak, ceviz ve enginarı bu konuda geride bırakıp zirvede yerini alır. Düşünülenin aksine sadece balık omega 3 kaynağı değildir. Bazı bitkilerde de omega 3 bol miktarda bulunmaktadır. Bitkiler dünyasında en çok keten tohumunda bulunduğu söylense de semiz otunda da bol miktarda bulunmaktadır.
Omega 3 kalp damar sağlığında çok önemli bir
yere sahiptir, aynı zamanda çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişiminde önemli
rol oynar. Yüksek miktarda doymamış yağ
ve potasyuma sahip olan keten tohumu bitkisi tarih boyunca gıda, gıda takviyesi
ve ilaç olarak kullanılmıştır.
Ayrıca enfeksiyonlu yaralarda Anadolu da lapa olarak hala kullanılmaktadır.
Diyetisyenlerin gözdesi olan keten tohumu uygun miktarda kullanıldığında
vücudun ihtiyacı olan mineralleri sağlayarak, sindirimi kolaylaştırdığı için ve açlık hissini bastırmaktadır.
Keten tohumu yağı vücudun ihtiyacı olan gerekli vitamin ve minerallerin
bir bölümünü kolayca karşıladığı için son zamanlarda bu bitkiye büyük ilgi var.
Çünkü Vücudun ihtiyacı olan omega 3'ü
karşılaya bilmek için haftada en az iki gün balık yemek gerekliymiş. Fakat
yenilen her balık türünde yeterince omega 3 bulunmayışı ve bununla birlikte aşırı tüketilen balık, deniz kimyasallarını (civa gibi) bünyesinde bulundurduğu için
zararlı olabilir.
Keten Tohumunun ve Yağının Faydaları Şunlardır:
·
Çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişimi desteklediği için
sağlıklarına da faydalıdır.
·
İçeriğinde bol miktarda B12 bulunduğu için sinir sistemine
faydalıdır.
·
Kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
·
Tok tutar ve uzun süreli açlık krizlerini engeller.
·
İçeriğinde ki doymamış yağ asitlerinden olan omega 3 ve omega
6 yağları bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar.
·
Yüksek seviyedeki şekeri düşürür ve kan sekerini düzenler
·
Kollestrolu düşürüp
yükselmesini engeller
·
Kandaki pıhtılaşmayı
azaltıp içindeki
alfa-linolenik asid sayesinde kronik kalp rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcıdır
alfa-linolenik asid sayesinde kronik kalp rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcıdır
· Öksürüğe, nezleye, üşütmeye karşı önlem almak veya iyileşmek için 1 çorba kaşığı keten tohumunu 1.5 su bardağı suda 10 dakika kaynatın ve ardından 3 veya 5 dakika bekletilip süzün ve ardından için.
·
Bağışıklık sistemini
güçlendirip hassas bünyeleri daha güçlü yapar
·
Öksürüğe iyi gelir
·
Kalp dostudur
· Çıban, gece yanığı ve eziklerin iyileştirilmesinde 80 gr. keten tohumu ile 40 gr ebegümeci lapası yapılarak yaranın üzerine konur
·
Soğuk algınlığına iyi
gelir,
·
Gastrit gibi mide sorunlarını tedavi eder,
·
Enfeksiyon hastalıklarını engellemede kullanılır, Egzema tedavisin
de kullanılır
· Hafızayı güçlendirir.
·
Romatizmal hastalıkların hem tedavisinde hem de önlenmesinde
kullanılmaktadır
· Mide ve bağırsaklarda meydana gelen bazı rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir.
· Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığa karşı önleyicidir.
·
Sedef hastalığını rahatlatmaktadır.
·
Özellikle yeni doğum yapıp emzirmeye yeni başlamış annelerin göğüs
ucu yaralarına iyi gelir
·
Göğüs, cilt, kolon ve prostat kanserlerine karşı koruyucudur.
·
Haricen oluşan yaraların iyileşmesine yardım edebilir,
nasırlara komplex uygulayarak rahatlatabilir
Yaşlılığa bağlı meydana gelen dikkat bozukluklarına iyi gelir.
·
Bozulmuş ruh ve sinir sağlığına iyi gelebilir,
·
Menapoz dönemindeki kadınları rahatlatıp, kemikleri
güçlendirerek kemik ermesine karşıda kalkan olacağı anlatılmaktadır.
·
Omega 3, omega 6, omega 9 yönünden çok zengin olan bu yağ
vücudun zihinsel ve bedensel yönden çok ihtiyacına cevap vermesi beklenir .
Not: Bir uzmanla iletişime geçip keten tohumu ve keten tohumu yağı kullanmasında bir sakınca
olup olmadığını öğrenilmelidir.
Keten Tohumunun Tarihi Nedir?
Mısırda mezar odalarda bulunmuş ve bu odaların duvarlarında da hasatının
resimleri olduğu, ilaç olaraktan M.Ö 2500 de kullanıldığı ve ayrıca Mezapotamaya
da 7000 yıl önce tarımının yapıldığı arkeolojik çalışmalarla saptanmış. Yunan,
Roma ve Mısırlılar tarafından tıbbı amaçlı kullanılmış olduğu düşünülmektedir.
Tarihte enfeksiyonlu yaralarda ve çıbanlarda keten tohumunu lapa şeklinde
haricen kullanılmıştır ve Almanya da hala lapa olarak enfeksiyonlarda haricen
kullanıldığı görülmektedir.
Keten tohumu sadece gıda takviyesi olarak değil
sanayi yağı olarak ta kullanılır. Sanayide kullanılan keten tohumu yağı soğuk pres
yöntemiyle değil, yüksek ısıyla çıkartılır ve buda yağın doğal yapısının bozulmasına
neden olur. Isıyla çıkartılan keten tohumu yağı kozmetik, vernik boya ve
ressamların kullanmakta olduğu yağlı boyaların bile ana maddesidir keten tohumu
yağı. Isıtılarak çıkartılan keten tohumu yağı ne haricen nede dahilen
kullanılamaz. Bu yağ sanayide bir çok alanda kullanılır ve bunun için
üretilmektedir. Sıcaklık bu yağın yapısını değiştirmiştir soğuk pres yöntemiyle
elde edilmesi bu nedenle çok önemlidir yağın yapısı bozulmaz ve hiç bir
kimyasal işleme maruz kalmadığı içinde tamamen doğaldır. Keten tohumu yağı
çıkardıktan sonra içindeki uçucu yağlar nedeniyle fazla bekletilip faydasını
yitirmeden taze taze kullanılmalıdır.
Keten tohumunun bileşenleri Şunlardır
·
yüksek miktarda doymamış yağ,
·
çok az doymuş yağ,
·
omega 6,
·
omega 3,
·
omega 9,
·
B12 vitamini,
·
E vitamini,
·
N-3 yağ asidi,
·
magnezyum,
·
potasyum,
·
lignanlar,
·
alfa- linelenik asid,
·
EPA, DHA. başlıca içeriği bunlardır. Tabi bu içerik
keten tohumunun cinsine ve hasat zamanına göre ve yağın hazırlaması da ki
faaliyet sırasında değişim göstermektedir. Bu yüzden bu işin uzmanları
tarafından hazırlanmış gerekli tahlilleri yapıldığından emin olduğunuz ürünleri
almanız gerekmektedir.
KETEN TOHUMU YAĞININ OLASI YAN ETKİLERİ: Fazla bir alerjik reaksiyonu olmayan keten tohumu ve yağı nadiren bünyesi hassas bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir döküntü, yüz ve ağız bölgesinde şişlikler, vücutta kızarıklıklar, solunum güçlüğü, baş dönmesi gibi alerjik belirtiler görülürse hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
keten tohumunun faydaları ve zararları ile ilgili aramalar
keten tohumu nasıl kullanılır
keten tohumu yağı faydaları
keten tohumu zararları
keten tohumu zayıflama
keten tohumu zayıflamak için nasıl kullanılır
keten tohumu ne kadar tüketilmeli
keten tohumu faydaları ibrahim saraçoğlu
keten tohumu yağı neye iyi gelir