Pandispanya kek
şeklinde yapılan ve özellikle pasta yapımında kullanılan bir tür besindir.
Pandispanya yapımında dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurlara
dikkat edilerek yapılrsa pastanın da tadını olumlu şekilde etkileyecektir.
Çünkü zaten pastanın ana malzemesini pandispanya oluşturuyor ve gerisi süsleme
gereçleri ile yapılıyor.
Pandispanya hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerekir?
- İlk olarak kullanılacak olan malzemelerin temiz olması gerekir. Böylece oluşabilecek mikrop nedeni ile hastalıklar önlenmiş olur.
- Pandispanya yapılırken genelde belli ölçüler kullanılır bunlar ise şu şekilde hesaplanır. Yani un ve şeker miktarı yumurta cinsinden belli olur. Pandispanya yapımında eğer bir yumurta kullanılacak ise, 30 gram un ve 25 gram şeker kullanılır.
- Yumurtanın her zaman taze ve oda sıcaklığında olmuş olması gerekir. Yumurta malzemeye kırılmadan önce ilk olarak bir başka kaseye kırılması gerekir. Çünkü bozuk olan yumurta diğer malzemelerin de çöpe gitmesine neden olur. Daha sonra çırpma kabına alınır.
- Şeker ile birlikte çırpma işlemi başlamalı ve şeker dışında bir malzeme bulunmaması gerekir.
- El ile çırpma işlemi yapılabilir fakat yorucu ve zaman kaybı yaşatacağı için mikser ile çırpma işlemi daha iyi olur.
- Pandispanyanın kıvamında olup olmadığını anlamak için, pandispanya harcından çırpma teli yardımı ile bir miktar harç alınır ve bu harç eğer çırpma telinden diğer harcın üzerine düştüğünde bozulmadan durabiliyorsa, kıvam olmuş anlamına gelir.
- Pandispanya hamurunun hazır olup olmadığını anlamak için bir diğer yöntem ise harç eğer yoğurt veya bir boza kıvamına gelmişse hazır demektir.
- kıvamını almamış olan harç fırında kabarmaz ve içi de istenilen süngerimsi kıvamda olmaz bu yüzden kıvamın yakalanması gerekir.
- Kıvamını almış olan harca birden bire unun dökülmesi ve alttan üste doğru güzelce alınarak ve harç tenceresinin kenarına hafif vurarak karıştırma işleminin yapılması gerekir.
- Eğer bu şekilde bir karıştırma yapılmaz ve farklı şekilde karıştırma yapılırsa, yumurtalı harç sulanır ve kabarma sağlanmaz.
- Pandispanya kekine katılan kabartma tozu miktarı iyi şekilde ayarlanmalıdır.
- Ayrıca un fazla katılırsa kek çatlar ve istenilen kıvamda olmaz.
- Pandispanyanın daha kolay şekilde kesilmesi isteniyorsa harca yarım çay bardağı kadar sıvı yağ eklenir.
- Pandispanya harcı tepsiye koyulduğu zaman altına yağlı kağıt serilmesi gerekir. Çünkü bu şekilde yapıldığında kekin altı istenilen düzlükte olmuş olur.
- Pandispanya pişeceği zaman fırına ısıya dayanıklı bir kaü içinde su kaoyarsanız kek daha yumuşak olur.
- Pandispanyanın pişeceği kek kalıbı da pasta ölçüsünde olması gerekir. Aksi halde yanlış bir pasta olmuş olur.
- Kalıptan keke çıkarma işleminde ise bıçakla kekin kenarları güzelce esnetilir ve ardından kek çıkartılır.
- Kek çıkartılırken yüzeyinin hasar görmemesi için ise kek ızgara üzerine çıkarılması daha iyi olur.
- Pandispanya kullanılmadan önce bir gün dışarıda bekletilirse daha güzel şekilde kesilir ve şekil alır. Eğer vaktiniz yoksa, 1 saat kadar da dinlendirmeye özen gösterin.