Antibiyotik Kullanmanın Zararları Nelerdir?

by Hatice Çelik , Saat 12:50 , 0 yorum

antibiyotik zararlari
Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda etkisi oldukça fazla olan antibiyotiklerin kullanımı her geçen gün artıyor. Özellikle doktor kontrolü dışında en ufak bir hastalık belirtisi için  kullanılan antibiyotikler vücutta dirençli bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak kişinin daha kolay hasta olmasını sağlıyor. Uzmanlar bu konuda 2050 yılına doğru kanserden daha tehlikeli olacak olan vücudun bakterilere karşı direnci hastalığı olduğunu belirtiyor. Yani bilinçsiz antibiyotik kullanımı vücutta ölümcül şekilde olan bakteri hastalığına yol açacağının uyarısını veriyorlar. 

Antibiyotik neden tehlikeli? 

Antibiyotik kullanımı normal bir hastalık zamanında doktor kontrolünde iken tehlikesi yoktur. Fakat bazı doktorlar hastalığın virüs mu yoksa bakteri kaynaklı hastalık olduğuna bakmaksızım antibiyotik tedavisine başlamaktadırlar. Bu son derece yanlış bir durumdur. Çünkü virüs kaynaklı hastalıklara antibiyotiğin etkisi yok denecek kadar azdır. Hastalık ancak bakteri kaynaklı olursa antibiyotik fayda eder. Bu yüzden kullanılan antibiyotikler vücut içinde bulunan yararlı bakterilerinde vücuttan atılmasına neden olarak kişinin çok kolay şekilde hastalanmasına neden oluyor. Vücudun içinde çeşitli görevleri bulunan binlerce faydalı bakteriler bulunur ve bu bakteriler kişinin sağlık koşullarının daha iyi olmasını sağlar. Örnek vermek gerekirse, sütün yoğurda dönmesini sağlayan bakteriler yararlı bakteriler olup görevleri sütü yoğurda çevirmektir. Aynı bu düzen işlevinde vücutta bulunan bakteriler vardır ve kişinin sağlığına çok faydalıdır. Bu bakteriler maalesef yanlış antibiyotik kullanımı sonucunda vücuttan atılarak zararlı bakterilerin vücut içinde hızlı şekilde çoğalmasına neden olur. 

Antibiyotik kullanmanın zararları nelerdir?

  • Antibiyotik ciddi bir ishal yapıcıdır: Antibiyotiğin içinde yer alan maddeler bağırsak içinde faydalı olan bakterilerin bağırsak içinden uzaklaştılmasını ve böylece kötü olan bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlıyor. Bağırsaklarda çok sayıda bakteriler bulunur ve görevleri kötü huylu olan bakterilerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Fakat  antibiyotik kullanımı bu durumu engel olduğu için kişi ciddi ishaller yaşayabilir. 
  • antibiyotik böbrek sorunlarına neden olabilir: Böbreklerin görevi vücudun zararlı toksinlerden uzaklaştırılmasıdır. Fakat yanlış ve düzensiz kullanılan antibiyotikler böbreklere ciddi zararlar verdiği için akut böbrek yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. 
  • Antibiyotik alerjilere neden olabilir: Düzensiz kullanılan antibiyotikler ciltte döküntü şeklinde veya farklı şekilde alerjilere neden olduğu için ölümcül sonuçlara dahi neden olabilir.  
  • Antibiyotik karaciğer fonksiyonlarında sorunlara neden olabilir. Vücut içinde karaciğer bazı besinleri veya maddeleri depolama görevi görür. Fazla şeklide kullanılan antibiyotiklerde karaciğerde depolanarak karaciğerin fonksiyonlarında hasarlara neden olabilir. 
  • Antibiyotik bağırsak düzenini bozabilir: Bağırsak florası içinde görev alan bakteriler burada meydana gelebilecek en ufak sorunda zarar görürler. Özellikle antibiyotik kullanımı sonucunda bağırsak florası ciddi zararlar görür. 
  • Antibiyotik obezite sorununa neden olabilir: Bebeklik döneminde veya çocukluk döneminde yanlış ve bilinçsiz şekilde kullanılan antibiyotikler ileride  obezite olma riskini artırıyor. Bu yüzden sizlerde çocuklarınıza çok gerekmedikçe antibiyotik tedavisi uygulamayınız. (Doktor kontrolünde olan antibiyotik tedavisi bu konu dışında olmaktadır) 



Antibiyotik Kullanmanın Zararları Nelerdir?
Yazar Sifa Celik
Antibiyotik Kullanmanın Zararları Nelerdir? -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.