Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi

by Hatice Çelik , Saat 12:29 , 0 yorum
erzurum kadayif dolmasi tarifi yapilisi resimli

Erzurum yöresine ait olan enfes lezzetlerden olan kadayıf dolması, farklı bir lezzet arayanlar için ideal bir tatlı olma özelliği taşıyor. İlk görünüşte ağır bir tatlı gibi görünse de durum öyle değil. Çünkü şerbet içinde az kaldığından dolayı şerbeti az olmuş oluyor. Alışılmış tatlılardan farklı olan kadayıf dolması Erzurum halkı için çok önemli bir yöresel lezzet olup, özel günlerde sofraların baş tacı konumuna geliyor. Aşağıda püf noktaları ile bulacağınız kadayıf dolması tarifini isterseniz sarıp dondurucuda bekletebilirsiniz. Böylece çat kapı gelen misafirlerinize kızartıp hemen ikram edebilirsiniz. İnternette çoğu tariflere rastladım ve kadayıf dolmasının sosunda süt olmadığını gördüm. Bu şekilde yapacağınız tarif sizin dolmalarınızın ağır bir yumurta kokusuna sahip olmasına neden olur. Bu yüzden kadayıf dolmasının sosunda muhakkak süt kullanmanız gerekir.

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi Malzemeleri
Dolmaların malzemesi
500 gram yaş taze kadayıf
3 su bardağı kadar çekilmiş ceviz içi

Şerbet için;
5 su bardağı su
4 su bardağı şeker
3 damla limon suyu

Dolmaları bulamak için sos
4 adet yumurta
1 çay bardağı süt

Kızartma yapmak için
Sıvı yağ

Erzurum meşhur kadayıf dolması hazırlanışı
erzurum kadayif dolmasi tarifi


  1. İlk olarak şerbeti hazırlayarak işleme başlıyoruz. Bunu yapmamızdaki amaç ise şerbetin soğuk olması içindir. Bunun için suyu ve şekeri derin bir tencereye alarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynaması ise ne kadar koyu kıvamda olursa o kadar iyi olacağı için erken müdahale yapmıyoruz.
  2. Yaklaşık olarak yarım saat kadar kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise şerbetin sarımsı renginin yoğun olmasıdır. Çünkü bu yoğunluk şerbetin kıvam almasından kaynaklanır. Limon sıkmayı ihmal etmeyin. Çünkü eğer şerbete limon sıkılmaz ise şerbet şekerin etkisi ile kristalize olur.
  3. Şimdi geldik dolmaları  sarma işlemine bunun için taze olan kadayıflardan dikdörtgen şeklinde parçalar koparıp içine biraz ceviz içi koyuyoruz ve sarıyoruz. Bu sarma işlemi tıpkı zeytinyağlı yaprak sarma işlemi ile aynı şekilde olması gerekir.
  4. Dolmanın bitiş yeri alta gelirse dolmanın açılması önlenmiş olur. Tüm  kadayıf için aynı işlemi yaparak rulo şeklini veriyoruz ve sos için kenarda beklemeye alıyoruz.

  5. Daha sonra bol sıvı yağı geniş bir tencereye alıp kızartıyoruz.
  6. Sos için yumurta ve sütü bir çukur kabın içinde çırparak güzel bir karışım elde ediyoruz. Tarif de yumurta kullanılmasının amacı hem kadayıf dolmalarını sıkı tutması hemde fazla yağı çekmemesi içindir. Süt ise kadayıf dolmaların da ki yumurta kokusunu yok etmek ve çıtırlık katmak için kullanılmıştır. 
  7. Kenarda bekleyen dolmaları sosun içine batırıp fazla gelen sosu elimizle sıyırarak kızgın yağa atıyoruz ve pişiriyoruz. 
  8. Dolmaları sos içine atıldığında elimizle sıkmamaya özen gösteriyoruz. Kızaran dolmaları geniş bir kab içinde olan soğuk şerbete atıyoruz.  
  9. Tüm dolmalara aynı işlemi yaparak şerbet içinde 5 dakika kadar bekletiyoruz. Ters yüz çevirerek tüm dolmaların şerbeti çekmesini sağlıyoruz. Ardından güzel servis tabağına alarak yanımda kaymak ile veya dondurma ile servis ediyoruz. 
  10. Afiyet olsun.

fırında kadayıf dolması
kadayıf dolması  mutfağı
Erzurum kadayıf dolması 
kadayıf dolması nasıl yapılır 
kadayıf dolması 





erzurum kadayıf dolması nerede yenir


Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi
Yazar Sifa Celik
Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.