Vücudumuzun
ihtiyaç duyduğu vitaminler arasında şüphesiz C vitamini en ihtiyaç duyulanlar
arasındadır. Çünkü C vitamini bağışıklık
sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görmektedir.
Kişi kendini daha zinde hissetmek istiyorsa eğer şüphesiz C vitamininden
vazgeçmemelidir. Diğer adı askorbikdir
ve insan vücudunda kolajen üretimi,
deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesinde, kolesterolü
düşürülmesinde, anemi tedavisinde, çeşitli soğuk algınlığı hastalıklarına da
kullanılır. Daha çok alternatif tıpla ilgilenen kişilerin önerdiği hap
yerine doğal yöntemleri kullanın çağrısı son zamanlarda etkisini artırdı ve
insanlar hapdan ziyade meyve sebzelerden bu vitamini vücutlarına almaya
başladılar. Bu şekilde yapılması en
sağlıklı yöntem, çünkü vitamin ilaçları ile alınan vitaminlerin yanı sıra
vücuda çeşitli kimyasal maddelerde girmektedir.
C Vitamini Hastalıkları genelde
şunlardır,
C
vitaminini vücudunuza fazla aldığınızda korkmayın çünkü bu vitamin depolanmaz ter veya idrar
yoluyla dışarı atılır. Zaten özelliklerine bakıldığında suda eriyen bir çeşit olduğunu görüyoruz..
Fazlası dışarı atılıyor olsa da her gün vücuda alınması gerekiyor.
C
vitamini eksikliğinin neden olduğu bir
çok hastalık türü mevcuttur bunlar
arasında en bilindik olanı kalp hastalıklarıdır. Bunun dışında artrit ve kanser
gibi hastalıklara da meyilli olup yakalanma riski fazladır. Ayrıca yaralarda
geç iyileşme, halsizlik, vücutta morarmalar ve diş hastalıklarına da C vitamini
eksikliği sebep olmaktadır.
C vitaminin bulunduğu besinler
nelerdir?
Vücudumuz
c vitaminini üretemiyor ve dışarıdan alınması gerekiyor. Peki ne yapmamız
gerekiyor tabi ki de c vitamini bulunan
sebze ve meyvelerin bol ve taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Vücuda eğer fazla
alınırsa hiçbir organa zarar vermeden ter veya idrar yoluyla dışarı atıldığı
için bol bol tüketebiliriz.. Bu bilgiler doğrultusunda hangi besinler C vitamini yönüyle çok
zengindir bir inceleyelim.
C vitaminini en çok içinde barındıran
besinler hiç şüphesiz turunçlardır. Portakal, greyfurt,mandalina ve limon vitamin
bakımından c vitaminli meyvelerdir.
Özellikle
sebze grubundan maydanoz, soğan, balkabağı, karnabahar, bezelye,domates,
salatalık, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler ıspanak ve kıvırcık
salata, patates, yeşil fasulye ve yeşil biberlerde bol bol c vitamini
bulunmaktadır. Bu sebze ve meyvelerin günlük uygun dozda alırsanız eğer; c
vitamini takviyesine gerek kalmaz.Kuşburnu, frenk üzümü, kivi, çilek, karpuz,
kavun,nar ve misket limonu da içinde C
vitamini barındıran önemli meyvelerdir.
Zaten bu meyve sebzeleri her dönem rahatlıkla bulabiliyoruz. O yüzden
yaz kış fark etmeden c vitamini yokluğunu yaşamayız. Sadece bu meyveleri taze tüketmekle
vitaminler vücuda alınmıyor. Ayrıca c vitamini yönüyle zengin olan besinlerin
çaylarını da tüketmek çok faydalıdır.
C Vitaminli Sebzeler Nasıl
Pişirilmelidir?
C
vitamini çok önemli vitaminler arasında yer almaktadır. Çünkü kişinin yaşam
fonksiyonlarını sürdürmesini sağlayan organlara faydalı bir vitamin çeşididir.
Sadece bu vitamin grubunun yeşil yapraklı sebzelerini düzgün koşullarda
saklamalıyız. Yani fazla pişirip besin değerlerini öldürmeden tüketmeliyiz.
Bunun için buharda veya 5 dakikalık şekilde pişirmeliyiz. Fakat özellikle koyu yapraklı yeşil
sebzelerin gerektiğinden fazla pişirilmesi içindeki vitamin ve minerallerin
kaybolmasına sebep olmaktadır. İçeriğindeki vitaminler bu şekilde %50 oranında
yok olurlar. Aynı şekilde olmasa da dondurma yöntemi de maalesef vitamin ve minerallerin yarısından
fazlasını öldürüyor. Bu sebzeler ışıktan da etkilendiği için mümkün olduğunca
güneş görmeyen yerlerde muhafaza ediniz.
Bu nedenle sebze ve meyveleri ya uygun saklama yöntemiyle koruyun yada
zamanında taze ve çiğ olarak tüketin.
C vitaminini Her yaş Grubundan Kişiler Şu şekilde
Tüketmelidirler
·
0-12 ay: 40-50
miligram
·
1-3 yaş: 15
miligram
·
4-8 yaş: 25
miligram
·
9-13 yaş: 45
miligram
·
14-18 yaş erkek:
75 miligram
·
14-18 yaş kadın:
65 miligram
·
19 yaşından
büyük erkekler: 90 miligram
·
19 yaşından
büyük kadınlar: 75 miligram
·
Hamile kadınlar:
85 miligram
·
Emziren
kadınlar: 120 miligram
·
Sigara kullanan
erkekler: 125 miligram
·
Sigara kullanan
kadınlar: 110 miligram
100 Gram Besinde Yer Alan C Vitamini Miktarı;
Greyfurt
(34mg), mango (28mg), çilek (57mg), mandalina (30mg), erik (10mg), ahududu
(25mg), kuşburnu (1000-1500mg), kayısı (10mg), avokado (8mg), böğürtlen (6mg),
incir (2mg), kırmızı biber (190mg), kivi (90mg), kavun(42mg).
Etiketler
c vitaminli meyveler ile ilgili aramalar
c vitamini en çok
c vitamini faydaları
c vitamini bakımından çok zengin bir meyve nedir
c vitamini eksikliği
c vitamini ne işe yarar
c vitamini bakımından çok zengin bir meyvedir
c vitamini bakımından çok zengin olan meyve nedir