Geleneksel yemeklerimizden olan çok ve beğenilen lahmacun, Doğu mutfağımıza ve oradan il olarak ise Urfa yöresine ait etli bir yemek çeşididir. El ile açılmış olan yufkanın üzerine yayılan baharatlı kıyma, kendini fırında bulunca ortaya lahmacun çıkıyor. Piştikten sonra bol soğan domates ve yeşillik ile servis edilen Lahmacun, sadece dışarıda yenilen lezzet olarak değil, artık evde de kolayca yapılan bir çeşit olarak devam ediyor. Sizlerde eğer evde lahmacun yapmadıysanız bu tarif tam size göre. Özellikle ev hanımlarının başka bir lezzet peşinde olmaları ile evlere taşınan lahmacun tarifinde aile sayınıza göre malzeme sayısını ekleyip azaltabilirsiniz.
Evde hiç lahmacun yaptınız mi? Eğer cevabınız hayır ise üzülmeyin bu tarif tam size göre artık sadece dışardan lahmacun yemeyeceksiniz. Özellikle çok titiz olan insanlar her yerden her şeyi alıp yemezler ve bunun yüzünden heves ettikleri bazı lezzetlerden uzak kalırlar. Özellikle bu şekilde yaşayan kişilerin evlerinde çok kolay şekilde hazırlayacakları bir lahmacun tarifi paylaşıyoruz sizinle.
Bu tarifi yaparken ve yerken çok şaşıracaksınız çünkü lezzeti ve bol malzemesi ile sizin gönlünüze taht kuracak bir lezzetle tanışmak üzeresiniz. Özellikle kalabalık aile görüşmelerinde veya eş dost misafirlerinde onlarında damak katlarına hitap edecek olan evde lahmacun tarifi unutulmaz tarifler arasında yer alacak.
Lahmacun urfanın mutfağına ait lezzetlerden biri bu yüzden acı severler istediği miktarda acı ekleyebilir ve azaltabilirler. Yalnız fazla acı midenize zarar verebilir bu yüzden belli ölçülerde kalmanız sizin ve sağlığınız için daha yararlı olacaktır. Şimdide afiyet olsun.
Hamur İçin Malzemeler
1 kilo un
1 paket yaş maya
Açma işlemine de bir miktar un
Tuz
Zeytin yagi
Şeker
Lahmacun Harcı için Malzemeler
300 gram hafif yağı olan döş tarafından çekilmiş kıyma
1 adet rendelenmiş domates
1 adet rendelenmiş soğan
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kırmızı tatlı biber
1 çay kaşığı kimyon
Hazırlanışı
- İlk olarak mayayı bir kaba alıyoruz üzerine biraz ılık su ve şeker ilave edip sulandırıyoruz.
- Daha sonra mayanın üzerine unu ilave edip yoğurmaya başlıyoruz.
- Yoğurmaya başladığımız hamura biraz tuz ve yağ ekleyerek cıvık bir hamur elde ediyoruz.
- Daha sonra hamuru dinlenmesi için kenara alıyoruz.
- İç harç için kıymayı bir kaba alıp üzerine tüm maydanoz hariç malzemeyi ilave ediyoruz.
- Daha sonra güzelce yoğuruyoruz.
- Yaklaşık 1 saat veya daha fazla beklemiş hamuru lahmacun boyutlarında un yardımı ile açıyoruz ve kıymalı harcı üzerine güzelce yayıyoruz. Üzerini maydonozla süsleyip en yüksek ısıda fırına veriyoruz.
- Bu hamurdan yaklaşık 12 adet lahmacun çıkıyor tabi tüm malzeme ölçülü kullanıldığında.
- Afiyet olsun.