Türk mutfağının ve dünya mutfaklarının vazgeçemediği bir lezzet var bugünkü menümüzde. Karışık kızartma tarifini bugün sizlere paylaşıyorum. Dünya mutfaklarının hemen hepsinde çok önemli bir yere sahip olan patates bugünkü yemeğimizin baş tacı. Zaten ana yemeklerinde içeriğinde bolca bulunan patates yüksek besin değerlerine sahip olan gıdalardan biri. bugün sizlere fırında karışık ve çok lezzetli bir kızartma tarifi veriyoruz. Hem kolay hemde hızlı yapılması ile tercih edeceğiniz lezzeti eminim çok seveceksiniz.
Kızartmanın içinde sadece patates yok, patates çok yemek de kullanıldığı için başlangıçta patates olsun istedim. Patlıcan ve biberinde eşlik ettiği bu kızartmanın en güzel yanı ocakta değilde fırında pişiyor olması. Malum ocak üzerinde pişen kızartmalar mutfağı mahvediyor. Sırf bu yüzden kızartmayı aile çok sevdiğimiz halde yapmak istemiyorum. Kızartmada ki yağın buhar ile mutfak duvarlarına yapışması açıkcası sinirlerimi bozuyor. Bununda bir çözümünü buldum kızartma yaptıktan hemen sonra tüm mutfağı özellikle ocağa yakın kısımları hemen nemli bir bezle siliyorum. Bu şekilde ufakta olsa bir çözüm bulmuş oluyorum. Şimdi mutfağımıza geçereke harika olan bu kızartmayı yapalım. Böylece mutfak kirlendi derdi olmasın. Sadece fırında çok kolay şekilde bir kızartma ile damaklarınızı şenlendirin. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 6 adet patates
- 4 adet patlıcan,
- 6 veya 7 adet yeşil biber
- İsteğe göre 1 baş sarımsak,
- Yarım çay bardağı sıvı yağı,
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz.
Sos Veya Süslemek İçin
- 1 tane kuru soğan,
- 3 adet kızarmış domates,
- 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağı,
- Yarım çorba kaşığı kadar salça,
- Yarım çorba kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı pul biber veya karabiber
- Yarım çay bardağı sıcak su.
.
Fırında Kızarma Tarifi Hazırlanışı
- Patateslerin kabuklarını güzelce soyup küp şeklinde veya kızartma şeklinde doğrayalım.
- Patlıcanların kabuklarını ister alacalı şekilde isterseniz tamamen soyup yine aynı şekilde yani küp şeklinde veya kızartma şeklinde doğrayalım.
- Yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ufak ufak doğrayalım.
- İsterseniz vaktiniz varsa Patlıcanları ve patatesleri tuzlu suda 10 dakika kadar bekletelim.
- Daha sonra tüm malzemeleri fırın kabına alalım.
- ,Üzerine kabuklarını soyduğumuz sarımsakları, tuzu ve sıvı yağı ilave edip iyice harmanlayalım.
- Daha sonra Fırın kabının üzerini yağlı kağıt ile güzelce kapatalım.
- ,Daha sonra Önceden ısıtılmış 200° derecedeki fırında sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.,
- Yumuşamış olan sebzelerin üzerini açarak üzerlerinin kızarması için birazda açık şekilde pişirelim.
Sosu için;
- ince ince kıydığımız soğanı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Daha sonra Üzerine salçayı ilave edip biraz daha kavuralım
- Ardından ufak ufak doğradığımız domatesleri ilave edip domatesler yumuşayana kadar pişirelim.
- Ardından tuzu, pul biberi ve suyu ilave edip kaynatalım.
- En son olarak Kızarttığımız sebzelerin üzerine sosumuzu düzgün eşit şekilde dökelim ve servis yapalım,
- Afiyet olsun.