Evim Lokanta tarçınlı çörek tarifi
Bugün evim lokanta adlı yemek programında Şef Burak Zafer Sırmaçekici çok lezzetli bir tarifi paylaşıyor. Tarifin adı ise tarçınlı çörek, hem göze hemde damaklara hitap edecek güzellikte bir lezzet. Zaten tarçınla yapılan her tarif hem evin kokusunu değiştiriyor hemde çok lezzetli tarifler çıkıyor ortaya. Mis gibi kokan bu tarçınlı çöreklerin yapılışı da oldukça basit. Çünkü hamuru bildiğimiz şekilde yoğurulup bir kaç malzeme eşliğinde fırında pişerek sofralara ve çayların yanına eşlik ediyor. Damak zevkinize göre içeriğinde ki malzemeleri eksiltip artırabilirsiniz. Bazı kişiler kuş üzümü sevmeyebilir bu çok doğal bir durum olduğundan dolayı tarifi kendi damak zevkinize göre uyarlayabilirsiniz. Şimdi gelelim bu harika mis kokulu tarçınlı çöreğin tarifine... Eminim bu tarifi çok severek yapacaksınız ve çok severekte tüketeceksiniz
Tarçınlı çörek malzemeler
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı su
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1,5 tatlı kaşığı maya
- 5,5 su bardağı un
- Yarım su bardağı kuş üzümü
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 5 çorba kaşığı esmer şeker
- 3 tatlı kaşığı tarçın
- 1 su bardağı ceviz
1.İlk olarak iç harcımızdan olan kuş üzümlerini nemlenmeleri ve şişmeleri için suda bekletiyoruz.
2.Tencereye sırası ile suyu, sütü, şekeri ve tereyağını alıp karıştırarak tereyağı eriyinceye kadar kısık ateşte bekletiyoruz. Ardından lezzetin dengelenmesi için ise bir tutam tuz ilave edip tereyağı eriyince tencereyi kenara alıp içindeki malzemeyi derin bir kaba aktarıyoruz.
3.Derin bir kaba almış olduğumuz malzemelerin üzerine bir adet yumurta kırıyoruz ve karıştırarak ardında mayayı ilave ediyoruz. Burada çok dikkat edilmeli çünkü eğer tereyağlı su sıcak olursa üzerine kırılan yumurta anında pişmeye başlar.
4.Karışıma unun yarısını ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra unun diğer yarısını da ekleyip yoğurarak yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamur elastik ve pürüzsüz şekilde olursa daha kolay şekil alır.
5.İç malzemeyi hazırlamak için bir tencereyi ocağa alıyoruz ve içine tereyağı, şeker ve tarçını ekleyip tereyağı eriyinceye kadar bekletiyoruz. Daha sonra bu karışım kıvam alınca ocaktan alarak kenarda bekletiyoruz.
6. Kenarda bekleyen hamuru alarak merdane yardımı ile güzelce açıyoruz ve yapmış olduğumuz tarçınlı sosu üzerine gezdiriyoruz. Sosun üzerine de kuş üzümünü ve iri parçalanmış cevizleri eşit şekilde dağıtıyoruz.
7. Hamuru rulo şeklinde sarıp, bıçak yardımı ile 2 parmak genişliğinde kesiyoruz.
8.Bu küçük parçaları yağlanmış olan fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
9. Pişirme süresi her fırında değişiklik gösterse de genelde 20 ile 25 dakika arasında değişmektedir.
Etiketler
Tarçınlı çörek tarifi
Tarçınlı çörek yapılışı
Evim lokanta tarifleri
Kuş üzümlü tarçınlı çörek tarifi