Gebelikte Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır?

by Hatice Çelik , Saat 02:09 , 0 yorum
nefes egzersizi

Gebelik döneminin en sık rastlanan rahatsızlıkları arasında nefes darlığı geliyor. Gebe nefes alıp verirken adeta saatlerce koşmuş ve yorulmuş gibi sık şekilde bir solunum sergiliyor. Gebelikte yaşanan bu solunum sıkıntısının en büyük etmeni hiç şüphesiz bebeğin hızlı şekilde büyümesi ve gelişmesidir. Özellikle son aylara yaklaşıldığında nefes darlığı şiddetini artırarak annenin zor şekilde nefes alıp vermesine neden olur. 

Gebelikte solunum sıkıntısı neden olur?
Göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran diyafram kası ,  rahim genişledikçe yukarıya doğru itilir ve burada göğüs boşluğunun sıkışmasına neden olur. Bu yüzden oturan yatan veya yürüyen anne adaylarının nefes darlığı problemi olur. Nefes darlığı için yapılacak nefes egzersizleri ile bu sorundan kolayca kurtulup rahat bir gebelik dönemi geçirebilirsiniz. Sadece rahat bir gebelik değil aynı zamanda kolay bir doğum içinde nefes egzersizleri yapılması gerekir. Çünkü doğumun iki evresinde nefes egzersizleri kişinin kolay bir doğum yapmasını sağlayacaktır. 

Kolay doğum için nefes egzersizleri önemi
Kolay ve hızlı bir doğum eyleminin gerçekleşmesini tüm anne adayları ister. Peki bu durum bu kadar zor mu? Bu sorunun cevabı kolay ve basittir. Çünkü doğumun kolay ve zor olması annenin elinde olan bir durumdur (çatı darlığı veya herhangi bir hastalığı olan kişilerden söz edilmemiştir.) Anne adayı gebelik döneminde ne kadar aktif bir hayat sürer ve yediğine içtiğine dikkat ederse, doğum anında bu durumlar kendine avantaj olarak geri döner. Gebenin gebelik boyunca plates egzersizleri ile birlikte yapmış olduğu nefes egzersizleri de doğumun iki aşamasında ona çok büyük fayda sağlayacak ve hızlı doğum gerçekleşecektir. Çünkü gebe nefes egzersizleri yaparak doğum anında bol oksijenin hücrelerine girmesine neden olacak ve bu durumda oksijen sayesinde doğum kasılmaları hafifleyecektir. Ayrıca doğumun 2. evresi olan bebeğin kanaldan çıkış anında da yapılan nefes egzersizleri çok faydalı olup güçlenmiş karın kasları ile bebek kolayca kanaldan ittirilerek çıkacaktır. Bu hem doğum anını kısaltacaktır hemde annenin daha az müdahale ile doğal doğumu olmuş olacaktır. 
Kolay doğum için nefes egzersizi nasıl yapılır?
Nefes alma ve verme işlemi 3 şekilde gerçekleşir ve bu 3 işlemin düzenli şekilde yapılması gerekir. Nefes alıp vermenin ilk kuralı ise nefesin burundan yavaşça alınarak ağızdan yavaşça verilmesi işlemine dayanmaktadır. 
1. Göğüs solunumu: Bu solunum şeklinde gebe dik oturarak veya yatmış pozisyonda iken burnundan derin nefes alır ve göğsünü şişirir. Tıpkı iki göğsünde iki balon var ve bu balonları şişiriyormuş şeklinde bir nefes alma işlemi gerçekleşir. Daha sonra bu aldığınız nefesi yavaşça ağzınızdan vermeniz gerekir. Bu işlemde aynı balonun havasını indiriyormuş gibi olması gerekir. Bu nefes egzersizi yaparken vücudunuza bol şekilde oksijen dolacağı için, baş dönmesi veya aşırı bir gevşeme olabilir. Göğüs solunumu sancıların başlama anından bebeğin ittirilmesine kadar olan süreçte yapılır ve anne adayına derin bir rahatlama duygusu verir. Çünkü sancılar düzgün şekilde alınan nefes ile minimum seviyeye iner. 
2.Karın Solunumu: Bu solunum şeklinde ise nefes burundan derince alınır ve sadece karın bölgesi şişirilir. Dikkatli olun göğsünüz şişmesin. Aksi halde bir önemi olmaz. Bu egzersizi bu şekilde burundan nefes alıp ağzınızdan vererek yapın ve karın kaslarınızı iyice çalıştırın. Bu nefes egzersizi ise bebeğin kolay şekilde ittirilmesi ile sağlanır. 
3.Karışık yani göğüs ve karın solunumu: Bu solunum şeklinde ise sancı anında hangi şekilde rahatlama yaşıyorsanız onu uygulayın. Yani sizin sancı anızda eğer karın solunumu rahatlatıyorsa bunu deneyin. 


Gebelikte Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır?
Yazar Sifa Celik
Gebelikte Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır? -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.