Bol soslu kek için malzemeler
4 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağından iki parmak fazla sıvı yağ
3 yemek kaşığı kadar kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un ( un markasına göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden her zaman ki kek ölçüsüne göre un kullanın.)
Sos için malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı kakao
Yarım su bardağı kadar şeker
1.5 yemek kaşığı sıvı yağ
Bol soslu kekin yapılışı
İlk olarak her kekin yapılışında olduğu gibi yumurtaları kırıp içine şekeri atarak işleme başlıyoruz.
Şeker ve yumurtayı ister mikser yardımı ile isterseniz eliniz ile köpük köpük olana dek çırpıyoruz.
Ardından sütü ve sıvı yağı ilave ederek karıştırıyoruz. Fazla karıştırmak iyi olmaz bu yüzden 3 tür bir tahta kaşıkla karıştırmak yeterli olacaktır.
Daha sonra katı malzemeleri yani un vanilya ve kabartma tozunu ayrı bir kab içinde karıştırıp kekin içine eliyoruz. Bunu yapmamız da ki amaç un içinde kalan havanın çıkmasını sağlamak içindir. Aksi halde un topak topak olur.
En son kek harcına kakaoyu da eleyip güzelce çırpıyoruz.
Önceden yağladığımız dikdörtgen şeklinde ki borcama karışımı alarak önceden ısıtılmış 190 derecelik fırına sürüyoruz. Kekin pişmesi yaklaşık olarak 25 dakika civarında olabilir.
Şimdi sıra sosa geldi sos için tüm malzemeyi bir tencere içine alıp şeker eriyene kadar ocakta karıştırarak ısıtıyoruz. Şeker eriyince ocağı kapatıp kenarda soğumaya bırakıyoruz.
Pişen kekin ilk sıcaklığı geçdikten sonra ister şiş yardımı ile isterseniz kürdan yardımı ile kevgir şekline gelene kadar deliyoruz ve dilimliyoruz.
Daha sonra kekin üzerine soğumuş olan sosu eşit şekilde döküp yaklaşık yarım saat sonra servis ediyoruz.
Kek üzerine kaymak veya dondurma gibi mevsimine göre blair çeşit ekleyip sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun.