Erzurum yöresine ait meşhur tatlılardan olan cevizli tepsi kadayıfı, özellikle Ramazan ayında her evde pişiyor ve pişerken damaklara farklı bir lezzet katıyor. Erzurum da sadece cevizli şekilde yapılan bu meşhur tatlı farklı kesimlerde fıstıklı fındıklı veya herhangi bir iç malzeme ile de yapılmaktadır. Zahmetsizce ve kolay şekilde yapılışı olan bu tatlının aynı zamanda şerbetinin de ölçülü şekilde olması ile daha güzel bir lezzete sahip oluyor. Tepsi kadayıfı pratik yapılıyor olmasından dolayı baklava veya farklı şerbet tatlılarının yanında kişinin yorulmadan yapmasına olanak sağlıyor. Bu güzel tatlıyı sadece günlük olarak değil özel günlerinizde ve tatlı sever konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Çünkü gerçekten çok lezzetli olan cevizli kadayıf tatlısı, her türlü organizasyonlarda rahatça ikram edilebilmektedir. Aynı zamanda ekonomik şekilde hazırlanıyor olması bu tatlıya farklılık katmıştır.
Erzurumun cevizli tepsi kadayıfı
Malzemeleri
- 500 gram yaş kadayıf ( kuru kadayıfı da uygun koşullarda yaparak tatlıya çevirebilirsiniz. )
- 250 gram kadar tereyağı isterseniz margarinde kullanabilirsiniz.
- 200 kadar gram ceviz (isteğiniz doğrultusunda iç malzemeyi fındık veya fıstık ile değiştirebilirsiniz.)
Şerbet için
- 5 su bardağı su
- 4 su bardağı şeker
- 3 damla limon suyu
- İşleme ilk olarak şerbeti hazırlanmak ile başlıyoruz. Çünkü şerbetin soğuk olması ve kıvamlı olması gerekir. Erzurum da şerbetin koyu kıvamda olması gerekir ve bu yüzden şerbete şerbet değilde kadayıf balı denir.
- Şerbetin hazırlanması için suyu ve şekeri tencereye alıyoruz ve kaynamasını bekliyoruz.
- Şerbet kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra limon suyunu ilave ederek yaklaşık olarak 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz ve ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
- Cevizleri ister rondadan isterseniz el yordamı ile eziyoruz ve kadayıfla buluşması için kenara alıyoruz.
- Kadayıfları genişçe bir kap içine alıp didikliyoruz ve tellerin hava almasını sağlıyoruz.
- Daha sonra ince ince didiklemiş olduğumuz kadayıfların üzerine ılık halde olan erittiğimiz tereyağını ekleyerek, tereyağını ve tel kadayıflarını birbirine yediriyoruz. Bu yöntem bir nevi tel kadayıfı yağlamak olarak adlandırılabilir.
- Tereyağını çeken kadayıfların yarısı tepsiye alıp bastırarak tabana yapışmasını sağlıyoruz. Bu yöntem için düz bir nesne kullanılabilir. Ben genelde tabak kullanıyorum.
- Ardından kadayıfların üzerine kenarda bekleyen parçalanmış ceviz içlerini eşit şekilde dağıtıyoruz ve kalan kadayıfları cevizlerin üzerine kapatarak yine düzgünce bastırıyoruz.
- Önceden ısıtılmış olan 180 derecedeki fırına alarak nar gibi kızartıyoruz.
- Nar gibi kızarmış olan kadayıfları 3 dakika dışarıda beklettikten sonra buz gibi olan şerbeti eşit şekilde üzerine döküyoruz ve şerbetin tatlı tarafından çekilmesini bekliyoruz. Tatlıya şerbeti döndüğünüzde cos diye ses gelmesi gerekir. Dikkatli olun ve tepsiyi sakın fırına koymayın çünkü tatlı şerbetin etkisi ile hamurlaşabilir.