Evde yaptığımız yoğurtların katı olması için sadece dikkat edilmesi gereken bir kac püf nokta bulunuyor. Bu püf noktalara dikkat edildiğinde katı bir yoğurt elde edilmiş olunur. Bugün sizlere sert ve katı yoğurt evde nasıl mayalanır sorusunun cevabını vereceğiz. Ayrıca unutmayın ki marketten aldığınız bir yoğurt ne kadar kolay ekşir ise koruyucu maddeden en az şekilde etkilenmiş demektir. Bu yüzden eğer evinizde yoğurt mayalama imkanınız yoksa raf ömrü en az olan ve kolay şekilde ekşiyen yoğurt markalarını tercih edin.
Katı yoğurt için malzemeler
1 litre organik ev sütü
1 yemek kaşığı yoğurt
Mayalanmayı hızlı hale getirmek için 1 çay kaşığı toz şeker
Yoğurdun ekşimesini ve cıvık olmasını önlemek için çok az tuz.
Organik sütü tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynatma esnasında dökülmeyi önlemek için tencerenin ağzını kapatabilirsiniz. Tencerenin üzerine bir tahta kaşık koyarsanız eğer tencereden sütün taşmasını engellemiş olursunuz.
Kaynayan sütü havalandırarak 15 dakika kadar daha kaynatıyoruz ve içindeki suyun buhar yolu ile çıkmasını sağlıyoruz. Havalandırma işlemi bir kepçe yardımı ile sütün karıştırılarak ve kepçeyle sütü alarak tekrar tencereye dökme işlemine denir.
Kaynamış sütü ocaktan alıp kenarda soğumaya bırakıyoruz. Soğumuş olan sütü kontrol ediyoruz. Bunun için serçe parmağı sütün içine sokup yediye kadar sayıyoruz eğer bu sürede elimiz yanmaz ve bu sıcaklığa dayanıyor ise süt mayalanma için hazırdır demektir. Mayalama işleminde bu nokta çok önemlidir o yüzden eğer parmağınız bu sıcağa dayanamıyor ise bir miktar daha bekleyin ve o şekilde mayalayın.
Süt hazır ise mayalık yoğurdu şeker ve tuzu bir kaseye alıp karıştırıyoruz. Ardından sütten bir kepçe alıp mayalık yoğurdu ilave ediyoruz ki sıcaklık eşit olsun.
Daha sonra mayalık yoğurdu kaynamış olan sütün içine alarak güzelce karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatma yerine üzerine bir süzgeç koymak yoğurdun daha katı olmasını sağlar. Bu yüzden tencerenin etrafını sofra bezi ile örtüp üzerine süzgeç yerleştiriyoruz. Süzgecin üzerine de bir kat sofra bezi örterek sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanma işlemi yaklaşık 5 saat kadar sürebilir. Bu saatin sonunda yoğurdun üzerine yeşil su çıkmış ise yoğurt mayalanmış demektir.
Daha sonra yoğurdu hiç karıştırmadan bir gece buzdolabında bekletin ve sonra afiyetle yiyin. Afiyet olsun.