Ev Yoğurdu Nasıl Katı Olur?

by Hatice Çelik , Saat 09:24 , 0 yorum
Evde kati yogurt yapimi
Ev yoğurtları hem çok lezzetli oluyor hemde çok daha sağlıklı şekilde yapılıyor. Çünkü son zamanlarda yediğimiz her şeyin içinde çıkan kansorojen maddeler artık bizleri doğal yaşama doğru itmeye başladı. Evde yapacağımız yoğurtlar bazen cıvık şekilde oluyor veya kolay şekilde ekşiyor. Zaten bu şekilde olan yoğurtlar herhangi bir koruyucu malzeme katılmadan yapıldığı için bu özellikte oluyorlar. Bu konuda bir çok uzman doktorun ev yoğurdunun düzenli şekilde tüketilmesi halinde kanserden koruduğunu sürekli basın organlarından bizlere duyuruyorlar.

Evde yaptığımız yoğurtların katı olması için sadece dikkat edilmesi gereken bir kac püf nokta bulunuyor. Bu püf noktalara dikkat edildiğinde katı bir yoğurt elde edilmiş olunur. Bugün sizlere sert ve katı yoğurt evde nasıl mayalanır sorusunun cevabını vereceğiz. Ayrıca unutmayın ki marketten aldığınız bir yoğurt ne kadar kolay ekşir ise koruyucu maddeden en az şekilde etkilenmiş demektir. Bu yüzden eğer evinizde yoğurt mayalama imkanınız yoksa raf ömrü en az olan ve kolay şekilde ekşiyen yoğurt markalarını tercih edin.
Katı yoğurt için malzemeler
1 litre organik ev sütü
1 yemek kaşığı  yoğurt
Mayalanmayı hızlı hale getirmek için 1 çay kaşığı toz şeker
Yoğurdun ekşimesini ve cıvık olmasını önlemek için çok az tuz.



Katı yoğurdun hazırlanışı 
Organik sütü tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynatma esnasında dökülmeyi önlemek için tencerenin ağzını kapatabilirsiniz. Tencerenin üzerine bir tahta kaşık koyarsanız eğer tencereden sütün taşmasını engellemiş olursunuz.
Kaynayan sütü havalandırarak 15 dakika kadar daha kaynatıyoruz ve içindeki suyun buhar yolu ile çıkmasını sağlıyoruz. Havalandırma işlemi bir kepçe yardımı ile sütün karıştırılarak ve kepçeyle sütü alarak tekrar tencereye dökme işlemine denir.
Kaynamış sütü ocaktan alıp kenarda soğumaya bırakıyoruz. Soğumuş olan sütü kontrol ediyoruz. Bunun için serçe parmağı sütün içine sokup yediye kadar sayıyoruz eğer bu sürede elimiz yanmaz ve bu sıcaklığa dayanıyor ise süt mayalanma için hazırdır demektir. Mayalama işleminde bu nokta çok önemlidir o yüzden eğer parmağınız bu sıcağa dayanamıyor ise bir miktar daha bekleyin ve o şekilde mayalayın.
Süt hazır ise mayalık yoğurdu şeker ve tuzu bir kaseye alıp karıştırıyoruz. Ardından sütten bir kepçe alıp mayalık yoğurdu ilave ediyoruz ki sıcaklık eşit olsun.
Daha sonra mayalık yoğurdu kaynamış olan sütün içine alarak güzelce karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatma yerine üzerine bir süzgeç koymak yoğurdun daha katı olmasını sağlar. Bu yüzden tencerenin etrafını sofra bezi ile örtüp üzerine süzgeç yerleştiriyoruz. Süzgecin üzerine de bir kat sofra bezi örterek sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanma işlemi yaklaşık 5 saat kadar sürebilir. Bu saatin sonunda yoğurdun üzerine yeşil su çıkmış ise yoğurt mayalanmış demektir.
Daha sonra yoğurdu hiç karıştırmadan bir gece buzdolabında bekletin ve sonra afiyetle yiyin. Afiyet olsun.
Ev Yoğurdu Nasıl Katı Olur?
Yazar Sifa Celik
Ev Yoğurdu Nasıl Katı Olur? -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.