Kış hazırlıklarında önemli olan bir diğer sebze de hiç kuşkusuz patlıcandır. Patlıcan özellikle karnı yarık türü yemeklerin baştacı niteliğini taşıdığından dolayı çok tercih edilmektedir. Kış aylarında patlıcan pahalı olduğundan ve organik olma özelliğine de uzak olduğundan dolayı yazın bu sebzeyi çok daha ucuza alarak bol miktarda saklıyoruz. Saklama şekli her zaman farklılık gösterdiğinden dolayı herkesin sebzeyi kışlık saklama şekli de farklılık göstermektedir. Sebzeyi yazın alarak kış için saklama şekli genellikle üç şekilde olmaktadır. Bunlar ise kurutarak saklama konsever yaparak saklama ve derin dondurucuda saklama şeklindedir. Bugün sizlere derin dondurucuda patlıcan nasıl saklanır bunun hakkında bilgi vereceğiz. Derin dondurucuda patlıcan saklamak için ilk olarak patlıcanın ne şekilde kullanılacağına karar verilmesi gerekir. Çünkü patlıcanın salatası da yapılır karnı yarık yemeği de yapılır. Bu yüzden ilk olarak kullanım şekli belirlenmesi gerekir.
Derin dondurucuda patlıcan nasıl saklanır?
1. Patlıcanı közleyerek saklamak için ilk olarak patlıcanlar temiz olarak yıkanır ve kağıt havlu ile iyice kurulanır. Daha sonra eğer bahçeniz varsa ızgara üzerinde patlıcanlar közlenir. Eğer bahçeniz yok ise ocak üzerinde arkalı önlü şekilde tava koymadan közlenir. Közlenmiş olan patlıcanların soğuması beklenir ve kabukları soyulur. Soğumuş olan patlıcanlar buzdolabı poşetine koyularak dondurucuda saklanır. Patlıcanlar kullanılacağı zaman ise poşetten çıkarıp buzu çözülmesi beklenir.
2.Patlıcanı kızartarak saklama yöntemi: Bu yöntemde ise patlıcanlar alacaklı şekilde soyulur ve acı suyu çıkması için tuzlu suda bir miktar bekletilir. Ardından sudan çıkarılır ve suları kağıt havlu ile temizlenir. Daha sonra tavada bol şekilde yağ kızdırılır ve kurulanmış olan patlıcanlar bu yağda arkalı önlü şekilde kızartılır. Patlıcanlar soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyularak dondurucuda saklanır. Bu şekilde saklanan patlıcanlar dondurucudan çıkarıldıktan sonra iç harcı hazılanır ve buzları söküldükten sonra iç harç koyularak pişirilir.
3.Patlıcanı fırında pişirme: Bu yönden sağlık açısından en uygun olan yöntemler arasında yer alır ve son zamanlarda çok fazla kullanılmaktadır. Patlıcanları bu şekilde saklamak için alacaklı şekilde soyduktan sonra tuzlu suda bekletilir. Daha sonra kurulanarak fırın tepsisine dizilir ve üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürülür. Sıvı yağ sürülmüş olan patlıcanlar fırında 15 dakika kadar pişirilir ve fırından çıkartılır. Soğumuş olan patlıcanlar buz dolabı poşetine koyularak dondurucuda saklanır. Bu şekilde saklanmış olan patlıcanlarda dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzları çözüldükten sonra iç harcı koyularak pişirilir.