Mısır Koçanı Ne İşe Yarar?

by Hatice Çelik , Saat 13:01 , 2 yorum

Mısır, buğdaygiller familyasından olup sulak bölgelerde yetişen bir bitkidir. Boyu uzundur ve yaklaşık olarak iki metreye kadar uzayabilir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalı olan bu bitki, insanoğlunun ihtiyacı olan besinleri karşılamaktadır. Ekmeğinden tutun yağına kadar birçok özelliği bulunan bu bitki, diyabete kadar birçok faydaları bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar gelen mısırı bizler her alanda kullanıyoruz, mısır yağı zaten faydaları ile bildiğimiz sofralarımızın en önemli besin öğelerindendir. Sadece mısır taneleri değil, koçan mısır, mısır püskülleri de birçok alanda  bizlere fayda sağlamaktadır. Mısır püskülleri  idrar söktürme özelliği ile ve vücut da ki yağı hızlı şekilde yakmasını  sağlamaktadır. Ayrıca böbrek fonksiyonlarını da düzenlemektedir.

Kalp damar sağlığına da faydası olan mısır, kötü kolesterolü düşürüp damar sertleşmesini önlemektedir.  Düşük bir karbonhidrata sahip olan mısır, içeriğinde bol miktarda doğmamış yağlara da sahiptir. Gebelik içinde kullanılan, mısır ihtiyaç duyulan folatı içerir ve gebelik zamanında vücuda fazla alındığında gebelik oluşumunu kolaylaştırır Mısırın tanelerinin altında ise  mısırlar tanelerini taşıyan bir tabaka vardır buna mısırın koçanı diğer adıyla ise  koçan mısır denir.  Mısır koçanının faydası hem  hayvanlar için hem de metallerin yerine kullanılmak içindir.   Sadece dövülerek büyükbaş ve küçükbaş   hayvanların yemlerinde kullanılan mısır koçanı ayrıca yakıt olarak da kullanılmaktadır. Sanayi tipi yerlerde mısır granülü olaraktan kullanılan mısır koçanları ile metal, bakalit, lastik,plastik, tahta yerinede kullanılmaktadır.  Ayrıca, tekne içindeki işlem sırasında yağlanan parçaların  yağının da çekilmesi için kullanılan mısır koçanı, sanayide önemli bir konuma sahiptir. Emiciliğinden fazla şekilde yararlanılarak istenilen sanayi yağ temizliğinin yapılması sağlanır. Sanayinin yanı sıra  kurutulmuş mısır koçanlarını sobalı evlerde kolay  odun şeklinde kullanılabilir.  Sağlığımıza bir çok faydası olan mısırın, tanelerinden koçan mısırına kadar birçok faydası olduğunu görüyoruz. Sizlerde bu mucizevi bitkiyi yaz aylarında evlerinizden eksik etmeyerek sağlığınıza fayda sağlayabilirsiniz.

Sizlerde evleriniz de mısır patlatmak istiyorsunuz ve etrafa dağılmasından endişe mi ediyorsunuz? O zaman bu yöntem tam sizlere göre. Pazardan  koçan şeklindeki mısırı alın ve kabuklarından soyun.  Tereyağıyla etrafını güzelce kaplayın ve fırına koyun. Belli süre beklediğiniz zaman mısır tanelerinin patlamış olduğunu göreceksiniz.  Mısır koçanı, ülke ekonomisine de büyük oranda fayda sağlamaktadır. Çünkü mısırın atığının ufaltılarak ihtiyaç duyulan sanayi bölgelerinde kullanılması farklı maddelere olan ihtiyacı azaltmıştır. Zaten buğdaydan sonra ülkemizde en çok yetiştirilen mısır, hem tanelerinden hem de atığından fazlaca yararlanılmasını sağlamaktadır. Koçan mısırdan elde edilen plastikler  günümüzde gittikçe fazla yaygınlaşmaya başlamıştır. Çünkü petrol fiyatlarının inişli çıkışlı olması, hatta sürekli yukarıya doğru çıkması insanların bütçesini olumsuz şekilde etkiliyor. Bunu önüne geçmek için plastiğin normalde ham maddesi olan petrolden uzaklaşıp, mısır koçanına doğru ilerlenmiştir.  Böylece  mısır koçanı öğütülerek plastik sanayisine büyük faylar sağlanmıştır.




Mısır Koçanı Ne İşe Yarar?
Yazar Sifa Celik
Mısır Koçanı Ne İşe Yarar? -
Beslenme ile ilgili izlediğim belgeseller ilginizi çekebilir.
https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/12/belgesel-yorumu-saglik-komplosu-what.html
Cevapla ...
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler
Cevapla ...
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.