Mısırın Hayatımızdaki Yeri

by Hatice Çelik , Saat 02:15 , 1 Yorum
Sonbaharın habercisi olan mısırlar, uzun yıllardır kültürümüzde önemli bir yere sahip. Gerek ekmek yapılıyor olması, gerekse sebze olarak tüketiliyor olması geçmişteki kıt günlerin en büyük kurtarıcısı olarak bilinmektedir.  Sebze olarak bilinen fakat güçlü bir tahıl olan mısırları istediğiniz her şekilde tüketmeniz mümkündür. İster közde mısır yaparsınız, isterseniz öğütüp ekmek olarak tüketirsiniz. Bu tamamen sizlerin zevkinize kalmış bir durum. Özellikle hasadı yapıldıktan sonra bahçeler de büyük ateşler yakılarak üzerlerinde yapılan közleme işlemleri kentleşmenin hızla yaygınlaşmış olduğu günümüz şartlarında maalesef olmuyor.  Son zamanlarda en çok tüketmiş olduğumuz besinle arasında yer alan mısırlar, vitamin ve mineral bakımından çok zengin olması sağlığa da birçok faydaları vardır. İçeriğindeki B6 ve B12 vitaminleri bakımımda çok zengin olan mısırlar güçlü bir magnezyum ve potasyum sağlayıcıdır.  Ayrıca protein, kalsiyum ve doymamış yağları da içermektedir.

Kilo vermede etkili şekilde kullanılan mısır, közlerin üzerinde adeta şarkı söylercesine ses çıkarmalarına şahit olmuşsunuzdur. Hayatınızda en az bir kere yemiş olduğunuz mısırları hayatımızın koşuşturmacıları arasında yapamıyor hatta istesek de kentlerde yaşadığımız için bu durum imkansız oluyor. Burada ise dışarıda seyyar şekilde satılan közde mısırlar bizlere yardımcı oluyor ve ihtiyaç duyduğumuz besinleri buradan sağlıyoruz. Sonbaharın gelmesinin habercisi olarak bildiğimiz mısırlar, bir koçan üzerine inci gibi dizilmiş yaklaşık 20-30 adet minik parçalardır. Sağlık bakımından çok etkili olan bu sebze sofralardaki yerini de koruyor. Özellikle makarna salatasının ve birçok salatanın baş malzemesi olarak kullanılan mısırları her şekilde kullanmamız mümkündür. Harika lezzeti ile hiç unutamadığımız közde mısır lezzeti, ev ortamında da hazırlanmaktadır ama dışardan aldığımız veya köylerde yapmış olduğumuz kadar lezzetli değil. Körpe olarak almış olduğunuz mısırı kabuklarından ayırın ve soyun bunu isterseniz tencerede kaynatarak kullanın isterseniz fırınınızda ızgara şeklinde közleyin. Daha sonra o ayıklamış olduğunuz kabuklardan biri üzerine alarak servis tabağına yerleştirin. Tuzlayarak tüketebilirsiniz.


Mısırı yağ olarak da kullanıyoruz, yani her alanda mısır bizim yardımcımız olduğu için faydaları da kendisi gibi çoktur. Kilo kontrolünden tutun diyabete kadar sayısız faydası olan mısırlar, geçmişten beri kullandığımız bir sebzemizdir. Çünkü mısırın yağını tencereye koyup üzerine mısır koyarak patlatıyoruz bir sebzeyi kullanarak istemiş yiyeceği kolayca ortaya çıkarabiliyoruz. Közde mısır hepsinden ayrı bir yere sahiptir. Çünkü sadece köz değil beraberinde sevdiklerimiz ile yaptığımız  sohbetlerde bizleri bu duruma iten etkendir.  Mısırın közlenmiş veya haşlanmış halini kolayca sokaklarda seyyar satıcılardan alabilirsiniz. Körpe şeklinde satıldığı için sizlerin mısır seçme sıkıntısından da büyük ölçüde kurtarmış olur. Körpe mısırların pişirilmesi çok kolaydır tadı da şahanedir. Çünkü körpe olan mısırlar şekerlidir ve ızgara üzerine koyulduğu zaman çabucak pişer ve içeriğindeki şekerler hemen karameliz olur.  Bu şekilde sizlerde severek tüketeceğiniz mısırların tadına doyamazsınız.

Mısırın Hayatımızdaki Yeri
Yazar Sifa Celik
Mısırın Hayatımızdaki Yeri -
1  Yorum Yorum Yap
Çok faydalı bilgiler Çok teşekkür ederim
Cevapla ...
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.