YARALAR NEDEN GEÇ İYİLEŞİR?

by Hatice Çelik , Saat 12:14 , 1 Yorum
Zaman zaman vücudumuzun çeşitli yerlerinde, özellikle el, ayak, göğüs, yüz bölümlerinde bazı yaralar oluşur. Yaraların oluşma nedeni, derinliği ile ilgili olarak onların iyileşme süreleri de farklı olur. Elbette ki, her birimiz bu yaraların çabuk iyileşmesi cildimizin önceki gibi iyi görünmesini istiyoruz. Peki yara nedir, nasıl iyileşir, yaranın çabuk iyileşmesini engel çıkaran maddeler nelerdir?

Yaraların geç iyileşmesini önem etmeyin !!!
Yara vücudun herhangi bir yerine alınan travma ve kazalar sonucu meydana gelen deri bozukluklarıdır. Ek olarak, yaralar vücuttaki başka bir hafif ya da ciddi bir rahatsızlığın habercisi de olabilir. Bu konunun en iyi değerlendirmesini sizler kendiniz de yapabilirsiniz.

Yaralar nasıl iyileşir
Yara iyileşmesi bedenin kendi otomatik mekanizma ile olur. Yara meydana gelen bölümdeki hücre bütünlüğü bozulur. Belirtelim ki, hücre bütünlüğünde hücreler arası madde adı verilen sıvı yara iyileşmesini başlatan ilk faktördür ve çok önemli görevleri vardır. Yara oluştuğunda öncelikle kanın durdurulmasına yönelik kan pıhtılaşması devreye girer. Hücreler arası madde ise bu pıhtı çevresi dokulara tutdurmağı sağlar. Hücreler arası maddenin diğer bir görevi ise yaraçevresindeki hücrelerin bölünmesini uyarmaktır. Bu uyarı neticesindehüceyreler hızla bölünerek yarayı kapatırlar.

Öte yandan kanda fibroblastik adı verilen hücreler vardır ki, onlar hücreler arası maddenin salgılanmasını uyardığı büyüme maddelerinin varlığında hızla çoğalırlar. Hızlı çoğalma ise yara dokusunun iki cephesi arasında köprü kurulmasını sağlar. Bu köprüler de yara kapanmasına destek verir. Bu süre süreklilik arz ederek yaklaşık 7-10 gün arasında yaraları bağlamaktadır.

Yara iyileşmesi neden gecikir?
Haftalar, hatta aylarca devam edebilir. Bu geç iyileşme vücudumuzda birçok hastalıklara haber verebilir. Iyileşmeyen yaralarda renk değişimleri, karalamalar, kaşıntılar ve bu gibi sizi rahatsız eden durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Unutmayın ki, her hastalıkta erken belirlemek çok önemlidir. Hatta bazı hastalıklarda hayat kurtarıcıdır.


Şeker hastalığına DİKKAT !!
Şeker hastalığı ile ilgili bilinen en önemli olumsuzluklardan biri yaraların geç iyileşmesidir. Çünkü şeker hastalığı damar bütünlüğü ve kan akışının düzgünlüğünü bozar. Yeterince kanla temin edilmeyen yara ise geç sağalır. Şeker yaraları genellikle ayaklarda bulunan ve üç haftadan fazla süre iyileşmeyen yaralardır.

Belirtelim ki, kortizon türü ağır ilaçlar da yara iyileşme hızını zayıflatabilir. Sigara içen insanlarda da yaraların geç iyileşmesi doğrulanmıştır. Bazı geçici hastalıklar, cildin damar yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, uzun süre devam eden alerjik durumlar, güneş hassasiyeti ile ilgili bazı hastalıklar kendini iyileşmeyen yaralarda gösterebilir.

Hangi tip yaralar çok tehlikelidir?
Bazı yaralar cilt kanseri gibi çok ciddi hastalıklara işarettir. Ortası çukur kenarları kabarmış yaralar veya açık renkli kırmızı kabuklu yaralar ciddi risk faktörü oluşturuyor.

Vücuttaki bağlı alanlar, aynı zamanda nevüs üstünden belirgin yaralar da diğer risk grubunu oluşturur. Bu “melanom” diye bilinen deri hastalığı olabilir. Bu açıdan kendi vücudunuza sık sık aynada kontrol edin.

Yaraların iyileşmesini hızlandırmak için ne yapmalıyız?
Öncelikle bir rahatsızlığınız varsa bunu tedavi yaptırmalısınız. Eğer bir hastalığınız yoksa, bu durum, büyük olasılıkla, sağlık beslenme ve diğer şartlarla ilgilidir.

YARALAR NEDEN GEÇ İYİLEŞİR?
Yazar Sifa Celik
YARALAR NEDEN GEÇ İYİLEŞİR? -
1  Yorum Yorum Yap
Tesekkurler bılgılerınız ıcın
Cevapla ...
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.