Son günlerin en popüler diyetleri arasında yer alan unsuz ve glutensiz hayat, o kadar yaygınlaştı ki; her 5 kişiden biri bu diyet ile hem sağlığına hemde formuna kavuştuğunu belirtiyor. Gluten bir çeşit protein olup gıdalara ve kozmetik ürünlerine kullanılmaktadır. Fark etmeden gün içinde çok fazla glutenli malzemeler maruz kalıyoruz. Sonucunda ise kronikleşen hastalıklar bağırsak sorunları veya bir sürü hastalığa kolayca yakalanabiliyoruz. Durum böyle olunca bizlerde size faydalı olması için Derya Baykal'ın programından paylaşılan bu tarifi alarak paylaştık.
Peki nedir glutensiz ve şekersiz yaşam?
Genelde 21 günlük alışma evresi ile baslayan bu diyet türü, zamanla kendini bünyeye alıştırıyor. Hatta bir çok okuduğum yerde bu şekilde ciddi kilo veren kişilerin, aynı zamanda cildinde parlaklık saçlarına da ışıltı geldiğini belirtiyorlar. Özellikle gluten kişinin yaşam kalitesini bozan etmenler arasında yer alıyor. Bu yüzden glütenli besinleri hayatından çıkardığı zaman farkı kısa sürede gözleri ile görüyor. Yani bu yöntemle kişi kilo veriyor aynı zamanda vücudunda birikmiş olan toksitlerden arınarak daha zinde bir yaşam sürmeye başlıyor. Sevgili Canan Hocamızında dediği gibi her işlenmiş olan gıda hele de işlenmiş şeker zehirdir. Bizlerde bu zehirden uzak durmaya çalışıyoruz inşallah başarı sağlarız. Bugün sizlere Derya Baykalın programına katılan bir kişinin yapmış olduğu bir tatlıyı paylaşıyoruz.
Bademli Kayısılı Kuki (Amaretti) Tarifi
- 1 su bardağı toz badem
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 2 yumurta akı
- 1 avuç kuru kayısı
- şekil vermek için pudra şekeri
Bademli Kayısılı Kuki (Amaretti) Hazırlanışı
- İlk olarak yumurta aklarını bir cam kaseye alarak kar beyazı olana dek çırpıyoruz.
- Daha sonra başka bir kabın içerisinde toz bademi pudra şekerini, portakal kabuğu rendesini, İnce doğranmış kayısıları alarak bekletiyoruz.
- Daha sonra üzerine kar beyazı olmuş yumurta aklarını ekleyerek ister el ile ister kaşıkla yoğuruyoruz.
- Daha sonra pudra şekeri üzerinde şekil vererek
- 180 derecede pişiriyoruz.
Kakaolu Fındıklı toplar
Malzemeler
- 1 su bardağı kavrulmuş toz fındık
- 2 yemek kaşığı kakao
- 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 3 yemek kaşığı süt
- 3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
- 1 yemek kaşığı eritilmiş hindistancevizi yağı veya tereyağ
- Bir fiske tuz
- Üzeri için: Kakao veya Hindistancevizi tozu
Hazırlanışı
- İlk olarak yulaf ezmesini mutfak robotunda güzelce un kıvamına getiriyoruz.
- Ardından bir kabın içine yulaf ezmesini ve sırası ile kakao ve toz fındığı da ekleyerek güzelce karıştırıyoruz.
- Ardından bütün kuru malzemelerin üzerine sıvı malzemeleri katarak iyice karıştırarak güzel bir karışım elde ediyoruz.
- En son tuzu da ilave edip son kez tüm malzemeyi karıştırıyoruz.
- Karışımdan küçük parçalar koparıp ve iki avucunuzun arasında yuvarlayarak minik toplar yapıyoruz.
- İsteğe göre topları hindistancevizi tozu veya kakaoya bulayın. Buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun.