Bugün sizlere vereceğim tarif de ne un var ne şeker. Tam diyet mutfağının tarifi özellikle şeker hastalarının da çok seveceği bu tarifi Derya Baykal ın programından görüp aldım. İçeriğinde ki doyurucu malzemelere bakılırsa, çok kişinin bayılarak yiyeceği bir seçenek oluyor. Çağımızın hastalıklarından olan şeker malesef çok küçük yaşlara kadar düştü, çocuklar bu tip tarifleri görüp heves ediyorlar fakat yiyemiyorlar. Yulaflı fındıklı kurabiye bundan dolayı minik şeker hastası çocuklara da güvenle yedirebilecek lezzetler arasında baş köşeye oturuyor. Sadece şeker hastaları değil glutene karşı alerjisi olan herkesinde yiyebileceği bir tarif. Ayrıca son zamanlarda çok fazla beyaz una karşı olumsuz haberler duyunca bende glutensiz unları tercih etmeye başladım. Tabi bu ne kadar sürere bilemiyorum şimdilik.
Yulaflı Fındıklı Kurabiye Tarifi
Malzemeler
·
4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
·
1 su bardağı glüten oranı düşük çavdar unu
·
2 tatlı kaşığı bal
·
Çeyrek su bardağı kuru üzüm
·
1 yumurta
·
Göz kararı fındık file veya dövme olur
·
5 yemek kaşığı tuzsuz eritilmiş
tereyağı
Yulaflı Fındıklı Kurabiye Hazırlanışı
- Yağ ve yumurta haricinde ki bütün malzemeleri bir cam kaseye alın.
- Yağı tavada yakmadan eritin ve soğutun.
- Yumurtayı çırpın ve soğumuş tereyağı ile yumurtayı karışıma ilave edin.
- Yağın soğuması gerekir yoksa yumurtayı pişirir
- Ardından şekil vererek 180 derecede ki fırında pişirin afiyet olsun.
Gluten nedir? Glutenin zararları nelerdir?
Gluten, buğday ve diğer un grubu içinde bulunan bir çeşit proteindir. Sadece unlar içinde yer almaz paketlenmiş olan ürünlerin %70 kadarı gluten maddesiyle doludur. Bunun nedeni ise kıvam vermesi ve doğada ucuz olarak bulunmasıdır. Gluten sadece besin maddesinde kullanılan bir protein değildir aynı zamanda kozmetik sektöründe de sıkça kullanılır. Özellikle kıvam vermesi amacı ile şampuanlarda çok fazla kullanılmaktadır.
Glutensiz yaşamak isteyen kişiler kendilerine yeni bir beslenme listesi oluşturuyor ve bu doğrultuda hayatlarına yön veriyorlar. Gluten hayatlarından çıktığı için zamanla kendilerinde ki değişikliği kolayca fark ederek glutenin zararlarından korunmuş oluyorlar. Gluten diyeti uygulayanlara yönelik olarak çeşitli pastalar kurabiyeler ve börekler yapılıyor ve her geçen gün bu yönde toplum bilinci gelişiyor. Toplumun bilinçli olarak hareket etmesi ise geleceğin sağlıklı nesillerini oluşturuyor.
Glutenin zararları ise çoğu kişi glutenin sindiremez ve beraberinde çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle çölyak hastalarının kesinlikle tüketmemesi gereken gluten son yıllarda ki araştırmalarda bağırsak duvarına dahi zarar verdiği görülmüştür. Son yıllarda artan alerjiler ve şeker hastalıkları glutene bağlı beslenmekten kaynaklanmaktadır. Sizlerde glutenden rahatsız oluyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz. Çünkü tarifi veren kişiler uzun zamandır gluten grubu unlardan uzak yaşayan iki iş adamıdır. Kendilerine açmış oldukları sağlıklı fırınlarında bu tarz ekmek ve tatlılar satarak insanlara faydalı olmaya çalışmaktadırlar.
Glutenin zararları ise çoğu kişi glutenin sindiremez ve beraberinde çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle çölyak hastalarının kesinlikle tüketmemesi gereken gluten son yıllarda ki araştırmalarda bağırsak duvarına dahi zarar verdiği görülmüştür. Son yıllarda artan alerjiler ve şeker hastalıkları glutene bağlı beslenmekten kaynaklanmaktadır. Sizlerde glutenden rahatsız oluyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz. Çünkü tarifi veren kişiler uzun zamandır gluten grubu unlardan uzak yaşayan iki iş adamıdır. Kendilerine açmış oldukları sağlıklı fırınlarında bu tarz ekmek ve tatlılar satarak insanlara faydalı olmaya çalışmaktadırlar.