Evde Ekmek Yapılışı Tarifi

by Hatice Çelik , Saat 13:43 , 0 yorum
Evde ekmek yapmak isteyenler sağlıklı beslenmek ve zinde bir yaşam sürmek isteyenlerin tercihi arasında. Evde ekmek yapmak aslında sanıldığı kadar zor değildir sadece belli kurallar üzerinde yapılması gerekir. Özellikle kırsal bölgelerde bakkal ekmeği bulamayanların tercih ettikleri ev ekmekleri, lezzeti kadar doyurucu bir besin oluyor. Çünkü normal bir somon ekmeğinin bir diliminde ki doyuruculuk ev ekmeklerinin bir lokmasında oluyor. Bugün sizlere uzun yıllar evinde ev ekmeği yapmış biri olarak bu tarifi veriyorum. Çünkü biz özellikle köye gittiğinizde asla dışarıdan ekmek almaz kendi ekmeğimizi sobada yapardık. Her ekmek  yaptığımız gün için en az 4 tepsi olurdu.

Ekmek bayatladığında ise değerlendirmek için ya ekmek pizzası yapardık veya ekmeğin üzerine tereyağı sürüp fırına verirdik.  Tereyağı eridiğinde fırından çıkarıp peynir ve çay eşliğinde ekmeklerinizi yerdik. Çok lezzetli olan bu tarif için malzemeler bayat ekmek ve tereyağı. Hazırlanışı ise ekmekleri dilimleyip fırın tepsisine diziyoruz ve üzerine bir çay kaşığı tereyağı sürüyoruz. Daha sonra fırına veriyoruz yaklaşık 10 dakika sonra fırından çıkartıyoruz. Bu tarif deki yağlı ekmek, tıpkı tost gibi çıtır çıtır ve lezzetli oluyor. Eğer yanında turşu ve peynir olursa çok daha lezzetli hir hal alıyor.

Konu bayat ekmeğe gelince bu kısmı da hatırlatmak istedim. Ev ekmekleri hem yapılış bakımından kolay hemde evde kendimiz yaptığımız için daha lezzetli oluyor.  Çünkü ekmek fırından çıktıktan sonra içine yağ sürerek ve peynir eşliğinde başka bir lezzetli oluyor.  Şimdi evde nasıl kolay ekmek yapılır bunun cevabını vererek tarife geçelim.

Evde ekmek yapmak için malzemeler
Yarım kilo buğday unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı maya
Su

Hazırlanışı
1.Mayayı bir bardak ılık suyun içine alarak eritiyoruz ve üzerine şekeri ilave ederek karıştırıyoruz.
2.Daha sonra unu elek yardımı ile yoğurma kabına eleyerek havuz gibi ortasını açıyoruz. Tuzu ekliyoruz ve bardakta olan mayalı ılık suyu havuz gibi olan hamurun ortasına döküyoruz. Daha sonra hamura bir miktar daha şu ilavesi yaparak yoğuruyoruz.
3. Hamuru yoğuruyoruz hamur cıvık şekilde olması gerekiyor. Üzerine bir poşet geçirip mayalanması için kenarda bekletiyoruz.
4. Mayalanmış olan hamuru yağlı fırın tepsisine güzelce yayarak koyuyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Not: Farklı tarifler bulabilirsiniz fakat bu tarifi biz çok uzun yıllardır bu şekilde yapıyoruz o yüzden bende bu şekilde tarifi sizlere sundum. Afiyet olsun.

Evde Ekmek Yapılışı Tarifi
Yazar Sifa Celik
Evde Ekmek Yapılışı Tarifi -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.