Şerbete Neden Limon Katılır?

by Hatice Çelik , Saat 12:10 , 2 yorum
Her tatlıya şerbet farklı şekilde katılır kimisi sıcak kısmı soğuk.  Sadece ısı farkı değil şerbetin koyuluğu da bazı tatlılarda farklılık gösterir. Örneğin tepsi kadayıfı yoğun ve çok katı bir şerbet isterken  lokma gibi tatlılarda daha cıvık bir şerbet olması gerekir. Çünkü her birinin yapılış şekli ve hamur çeşidi farklı olduğundan dolayı her tatlınında şerbeti kendine özgüdür.  Bu yüzden tatlı yapıldığında muhakkak tarif de ki ölçülerin kullanılması gerekir.

Neden şerbetlere limon katılır?
Sadece şerbetlere limon katılmaz aynı zamanda reçellerede limon katılır. Bunun nedeni ise limon içindeki asidin şerbetin kristalize olmasını engellemesidir. Yanı halk arasında bilinen adı ile "şekerlenmesini " engellemek amacıyla kullanılır. Belki bir defa yapmış olduğunuz tatlı da dikkat etmişsinizdir. Eğer şerbete limon katılmamış ise şerbet tatlı üzerine döküldükten sonra soğuyunca tatlının üzerinde şeker parçaları oluşmuştur.  Bu yüzden yoğun şeker kullanılan tatlı veya reçellerde mutlaka bir iki damla dahi olsa limon suyu kullanılır. Fakat limon suyunun veya limonunda tatlıya eklenme zamanı vardır bu da tatlının türüne göre değişir. Genelde şerbete limon şerbet kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra eklenir.



Evde limon yoksa şerbete tuz katılır mı?
Eğer evde limon kalmadıysa ve  şerbet yaptıysanız limon yerine tuz da katabilirsiniz. Çünkü tuzda limon gibi şekerin kristalize olmasını engelleyen bir besindir. Fakat çok katılmayın şerbet tadını yitirir. 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su için ideal olan tuz miktarı bir çay kaşığıdır.

Güzel bir şerbet tarifi


Malzemeler
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 dilim limon

Tesettür giyim, kombin önerileri, farklı şal ve eşarp bağlama  ayrıca modern ev dekorasyonu çeyiz hazırlıkları ve dikiş teknikleri ile güncel paylaşımların olduğu sayfamıza ulaşmak için tıklayın.

Hazırlanışı

Bu tarif yoğun kıvamda olan tarifler için geçerlidir. Yani yoğun kıvamlı olması tatlının şerbeti hemen çekmesini önlemek ve böylece tatlının kurumasını önlemek içindir. Şimdi hazırlanış kısmına geçelim
1. İlk olarak bir tencereye suyu ve şekeri alıyoruz ve ocağı yakıyoruz.
2. Şeker suyun içinde eriyene kadar karıştırıyoruz ve kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp bu şekilde kaynamasını sağlıyoruz.
3. Eğer altını kısmazsanız hızlı şekilde kaynadığı için şerbet çok kolay şerbetlenir.
3. Şerbeti tahta bir kaşık yardımı ile arada karıştırarak kaynatmaya devam ediyoruz. Kaynama süresi şerbetin ilk  kaynamasından sonra tam 30 dakika boyunca olması gerekir.
4. Şerbet kaynamaya başladıktan tam 20 dakika sonra limon katılır ve iyice karıştırılır.
3. Limon kattıktan sonra 10 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
4. Şerbet eğer sıcak şekilde dökülmesi gerekiyorsa hemen ilk sıcaklığı geçdikten sonra şerbet tatlıya dökülür. Fakat soğuk şekilde dökülecek ise şerbet soğutulur ve o şekilde tatlıya dökülür.


Şerbete Neden Limon Katılır?
Yazar Sifa Celik
Şerbete Neden Limon Katılır? -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.