Malzemeler
2,5 kg kırmızı (kapya) biberi
6 diş sarımsak
1 yarım çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Teecihinize göre yarım çay bardağı elma sirkesi. Bu keyfinize kalmış durum ekşimtrak tat seviyorsanız koyabilirsiniz.
Yarım demet maydanoz
Hazırlanışı
Kahvaltılık közlenmiş kırmızı biber konservesinin tarifine geçmeden önce, eğer isterseniz bu tarifi konserve yapmadan da muhafaza edebilirsiniz. Bunun yöntemi ise biberleri közleyin temizleyin ve buzdolabı poşetine koyarak dondurucuda saklayın. Dilediğiniz zaman çıkarıp buzu çözüldükten sonra meze olarak veya başka bir çeşit olarak servis edin. Şimdi konserve yöntemine geçelim.
1. İlk olarak biberleri bol su ile yıkıyoruz ve kuruması için kenara alıyoruz.
2. Daha sonra fırın tepsisine yerleştirip fırında közlemeye alıyoruz. Eğer sobanın var ise soba üzerinde de olabilir.
3. Közlemiş olduğumuz biberleri bir temiz poşet içine alıyoruz ve ağzını sıkıca kapatıyoruz. Bunu yapmamizdaki amaç, biberlerin kabuklarının daha kolay soyulması içindir.
4. Biberleri poşetten çıkarıp kabuklarını soyuyoruz ve çekirdeklerini çıkarıp temizliyoruz.
6.Daha sonra maydonozları ince ince kıyıp biberlerin üzerine ilave ediyoruz.
7. Biberlerin üzerine sırası ile geri kalan malzemeyi ekliyoruz ve iyice harmanlıyoruz.
8.Daha sonra kavonozlara koymak için ilk olarak kavanoz kapaklarını 3 dakika kadar kaynar suya atıp bekletiyoruz. Ardından kapakları kurulayıp, karışımı kavanozlara dolduruyoruz. Bu esnada kapak kısmının bir parmak altına kadar dolum yapınız. Sonra kavanozları sıkıca kapatıp sıkıyoruz. Buzdolabında saklıyoruz.
9. Eğer daha uzun süre saklamak istiyorsanız tam bir vakumlama işlemi yapmanız gerekir. Bunun için kavanozları kapattıktan sonra ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirip tencerede 5 dakika kadar bu şekilde kaynatın.
Püf noktalarına bakalım
1.Eğer biberleri közlemek için közlemeç varsa onunla yapın. Yoksa fırında yapmaya devam edin.
2. Biberleri közledikten sonra sakın yıkamayın. Bu lezzetini bozulmasına neden olur.
3. Tam vakumlama yapmadıysanız kesinlikle buzdolabında saklayın. Eğer serin bir ortam olmazsa bakteriler çoğalıyor ve sağlığa ciddi anlamda zararlar verebiliyor.