Mayalı Nefis Poğaça Tarifi

by Hatice Çelik , Saat 13:32 , 0 yorum
Pogaca tarifi
Poğaçalar hayatımızın her alanında bizlere çay yanında eşlik eden çok eski dostlarımızdan biri. Her öğün rahatlıkla tüketilebiliyor olması da poğaçların albenisini çok daha fazla yükselten bir etken. Her sabah çay ile birlikte yenilen bu lezzetli besinler, bizim mutfağımıza çok eskiden beri gelmiş olup çeşitlerini bizlere sunmuşlardır. Peynirlisi, patateslisi,  ıspanaklısı daha bir çok çeşidi olan bu hamur işi aynı zamanda börekler ile aynı iç malzemelere sahiptirler. Hem çayın yanına  yakışan hemde misafirlere kolayca sunulan bu lezzeti dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için fırından çıktıktan sonra soğutun ve buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya saklayın.

Mayalı Poğaça Tarifi
Malzemeler
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı toz  şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı  kaşığı kuru maya yaş maya kullanmak isteyenler de aynı miktarda kullanabilir.

Üzerine
Yumurta sarısı
Çörekotu veya susam

Not: Eğer iç harç kullanmak isterseniz bunun için peynirli veya herhangi bir iç harç kullanabilirsiniz. Bu tarif de sade bir poğaça tarifi bulunmaktadır. Ama damak tadınıza  farklı bir lezzet sunmak isterseniz her çeşit iç harç ile kolay şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca bu tarif de ki malzemeleri kullanarak açma da yapabilirsiniz sadece açma 'nin içine tereyağı sürmeniz gerekir ve üzerine çörek otu ve susam eklememeniz  gerekir. Afiyet olsun.

Hazırlanışı
1. İlk olarak sütü sıvı yağı mayayı ve şekeri bir tencereye alarak ılık olana dek ısıtıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Bu şekilde yapmamızdaki amaç  poğaçaların daha iyi kabarması içindir.
2. Daha sonra bu sıvı karışımı bir yoğurma kabına alıyoruz ve üzerine unu yavaş yavaş eleyerek ilave ediyoruz. Ardından tuzu da ekleyerek
Güzel bir hamur yoğuruyoruz.  Hamur cıvık şekilde olması gerekiyor.
3. Hamurun üzerine naylon bir poşet geçirip kenarda dinlenmeye alıyoruz yaklaşık bir saat kadar bekliyoruz.
4. 1 saat geçdikten sonra hamuru alıp şekil vermek üzere tepsiye hazırlıyoruz.
5. Tepsiye yağladıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlıyoruz ve yağlı tepsiye diziyoruz.
6. Tüm hamur bitene dek bunu uyguluyoruz ve üzerine ilk yumurta sarısı sürüyoruz ve ardından keyfe göre Çörekotu veya susam ilave ediyoruz.
7. 180 derece fırına atıp üzeri kızarana dek pişiriyoruz.
8. Fırından çıktıktan sonra hemen üzerine su serpiştirip üzerini sofra bezi ile örtüyoruz.
Afiyet olsun.
Not: Bu tarifi açma yapmak içinde kullanabilirsiniz. Fakat açma yapmak için hamuru elinizle açmanız ve eritilmiş  tereyağını içine sürmeniz gerekir.

Mayalı Nefis Poğaça Tarifi
Yazar Sifa Celik
Mayalı Nefis Poğaça Tarifi -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.