Bebeklerin Sakinleşmesi İçin Süpürge Ve Fön Sesi

by Hatice Çelik , Saat 13:42 , 0 yorum

Bebeklerin doğdukları haftadan itibaren başlayıp ve yaklaşık 3. ayına kadar devam eden nedensiz ağlamalarına kolik denir. Kolik mermi belli değildir ama bağırsak hareketleri ile alakalı bir durum olduğu düşünülmektedir. Kolik olan bebek özellikle akşam saatlerinde ağlamaya başlar ve bu süreç 15 dakika ile 3 saat arasında değişir. Aileler bebeklerini susturmak için çeşitli yöntemlere başvursalarda bebek o süreyi doldurmadan susmaz.

Çığlık atarak başlayan ağlama nöbetleri aileleri endişelendirmek ile beraber sinir bozukluklarınada neden olur. Çünkü bebeğine ne yapacağını şaşıran ebeveynler artık yorulmuş ve bitkin düşmüşlerdir. Bu durumda en iyi yöntem genelde süpürge sesi veya fön makinası sesi oluyor. Çünkü bu sesi duyan bebekler esrarengiz şekilde sakinleşip uslu uslu duruyorlar.



Fön sesi veya süpürge sesi neden bebekleri sakinleştirir?
Bunun nedeni tam olarak açıklanmasada doktorların ortak düşünceleri anne karnında bebeğin annesinin bağırsak seslerini duyması ile alakalı olduğunu söylemektedirler. Çünkü bebekler annesinin karnında çeşitli seslere maruz kalırlar ve bu sesler dünyaya geldikten sonra kesilir.  Dünyaya henüz alışamayan bebek fön makinası veya süpürge sesini duyduğunda kendini anne karnında hisseder ve rahatlar. İşte bu yüzden ağlayan bebeklere bu sesler dinletildiğinde bebek sakinleşir ve uykuya dalar.

Kolik olan bebeğe ne yapılması gerekir?
Kolik bebeklere bazı yapılan davranışlar rahatlatma sağlar. Bebek ağlamaya başladığında aşağıdaki yöntemlerin uygulanması yararlı olacaktır.
# Bebek ağlamaya başladığında süpürgeyi çalıştırmak
# Bebek ağlamaya başladığında fön makinesini çalıştırmak
#  Bebek ağlamaya başladığında bebeğin kafasını omuza yatırıp dik pozisyonda tutmak. Gerekirse poposuna hafif şekilde vurmak
# Bebeğin gazı varsa çıkarmak
# Bebeğin karnına saat yönünde masaj yapmak
# Bebek ile konuşmak ve ninni söylemek
# Bebeğin bulunduğu ortamın ışığını kapatmak veya los hale getirmek.

Bebekler neden ağlarlar?
Bebekler bazen nedeni belli olmayan ağlama krizlerine girerler. Eğer bebek ilk 3 aylik dönemde ise kolik sancısı yüzünden ağlıyor olabilir. Bebeklerin ağlama nedenleri genelde şunlardır.

*Bebek acıktığı için ağlıyor olabilir
*Bebek altını kirletmiş olabilir
*Bebeğin bulunduğu ortam çok soğuk veya çok sıcak olabilir.
*Bebek sesten rahatsız olabilir
*Bebek dış çıkarıyor olabilir.
*Bebeğin bir yeri ağrıyor olabilir.
*Bebek korktuğu için ağlıyor olabilir.

Bebeğe tüm bu yöntemler denendikten sonra hala ağlaması devam ediyorsa ve bu duruma ateş eşlik ediyorsa bir doktora danışılması gerekir. Özellikle bebekler ilk 3 aylık dönemde çok hassas oldukları için bu dönemde görülen rahatsızlıklarda bebek mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.


Bebeklerin Sakinleşmesi İçin Süpürge Ve Fön Sesi
Yazar Sifa Celik
Bebeklerin Sakinleşmesi İçin Süpürge Ve Fön Sesi -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.