Evde Çökelek Yapımı (Minci)

by Hatice Çelik , Saat 13:06 , 0 yorum

Son yıllarda paketlenmiş ürünlere olan güvenin azalması ile ev ortamında yapılmaya başlanan süt ürünlerinde çökelek önemli bir yer kaplıyor. Özelllikle hamur işinin bol yapıldığı evlerden eksik olmayan çökelek börek ve poğaçaların en önemli parçası oluyor. Çökelek yapımı oldukça basit ve lezzetli bir tariftir. Bu yüzden herkes evinde çok kolay şekilde yapacaktır.

Çok sağlıklı olan çökelek özellikle diyet yapan kişilerin tercih ettiği besinler arasında yer alıyor. Çünkü kalori miktarı çok düşük olup, protein oranından çok yüksek bir besindir. Yağlı peynirleri sevmeyen kişilerinde tercih ettiği çökelek iki şekilde yapılmaktadır. Hatta üç şekilde de diyebiliriz. Çünkü ekşimiş sütten ekşimiş yoğurttan ve normal bir şekilde yapılmaktadır.

Evde çökelek yapımı 1
Bu yöntem en kolay olanı diyebiliriz. Çünkü bu yöntemde ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Eğer sütçüden süt aldıysanız belki şahit olmuşsunuzdur bu duruma. Bu yöntemde süt biraz eskimiş olur ve ocağa koyulup kaynatıldığında süt hemen kesilir ve yeşil su ile birlikte çökelek parçaları oluşur. Oluşan bu çökelek parçaları bir süzgeç yardımı ile süzülür ve bir gün boyunca süzgeçte bekletilir. Daha sonra süzgeçten alınarak dondurucuda saklanır.

Evde çökelek yapımı 2
Sütten yapılan çökelek türü olan bu yöntemde lezzetli bir çökelek elde ediyoruz.

Bunun için sütü tencereye alıyoruz ve üzerine 3 veya 4 yemek kaşığı sirke veya limon suyu ekliyoruz. Sürekli karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz pişdikten yaklaşık 5 dakika sonrasında sütün topak topak olduğunu görüyoruz. Yine yeşil bir su eşliğinde toparlanmış olan çökeleği süzgeç yardımı ile süzüp yine bir gün boyunca süzgeçte bekletiyoruz. Bur gün sonunda ister tuzlayarak isterseniz o şekilde kullanım için dondurucuya kaldırınız.

Evde çökelek yapımı 3
Bu yöntemde diğer yöntemlerden biraz farklı bir yöntem uyguluyoruz.
Bunun için ekşimiş yoğurt veya yoğurt  mayalarken tam tutmamış yoğurdu kullanıyoruz. Böylece çöpe atacağınız yoğurt ole nefis bir peynir yapmış olacaksınız hem tasarruf hemde bir besin ziyan olmamış olacaktır. Ekşimiş olan yoğurda eğer kendi suyu yoksa biraz su ekleyerek karıştırıyoruz ve homojen bir karışım elde ediyoruz.  Daha sonra ayran şeklini almış bu yoğurdu bir tencereye alarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan yaklaşık olarak 5 dakika sonra çökelek oluşmaya başladığını göreceksiniz. Yine bu çökeleği bir süzgeç veya tülbent yardımı ile süzün ve süzgeç üzerinde çökeleği bir gün bekletin. Böylece süzgeçte veya tülbentte olan çökelek suyunu sızdırmış olur. Evde yapılan bu tarz ürünlerde koruyucu madde olmadığı için çabuk bozulur. Bu yüzden çökeleği eğer 3 veya 4 gün içinde tüketmeyeceksiniz dondurucuda muhafaza ediniz. Böylece çökelek bozulmamış olur.

Eğer çökeleği tuzlayarak saklamak isterseniz bir miktar tuzu çökeleğe ilave edin ve güzelce karıştırın. Hazırlamış olduğumuz çökelek artık börek ve poğaçalar için kullanıma hazırdır afiyet olsun.

Evde Çökelek Yapımı (Minci)
Yazar Sifa Celik
Evde Çökelek Yapımı (Minci) -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.