Karadeniz Usulü Mısır Ekmeği Ve Cimur Tarifi

by Hatice Çelik , Saat 12:53 , 0 yorum

Karadenizli insanlar için çok önemli olan mısır ekmeği son zamanlarda karadeniz dışında ki fırınlarda da yaygın şekilde satılmaya başlandı. Mısır unundan yapılan ve lezzetine doyum olmayan mısır ekmeği buğday ekmeğine göre daha hafif bir besin olma özelliğini de taşıyormuş. (Kesin bilgi değildir öyle okudum bir yazıda.) İçeriğinde bulunan ve mısırın özelliklerini taşıyan mısır ekmeğini karadeniz bölgesinde küçük büyük herkes severek tüketiyor.

Karadeniz de mısır ekmeği demek yaşam demektir. Çünkü kendi bahçelerinde özenle yetiştirmiş oldukları mısırları zamana gelince hasat ederler ve öğütmek için değirmene götürürler. Değirnende öğüttükten sonra evlerine götürüp bazı ek ilaveler yaparak unu ekmeğe çeviriler. Bu bölgede mısırın önemli olmasının nedeni ise eskiye dayanmaktadır. Çünkü eski dönemlerde insanlar buğday  unu pahalı olduğu için mısır ile geçimlerini sağlamışlar ve mısır unundan ekmekler yaparak katıklarına eklemişlerdir. Bu denli önemli olan mısırın keki de yapılmaktadır.

Mısır ekmeğinin en önemli özelliği ise fırından sıcak sıcak çıktığında tereyağı ile ufalanıp yenmesidir. ( aşağıda tarifi bulunuyor.) Sadece bu şekilde değil bir çok şekilde mısır ekmeğini tüketme şekilleri vardır. Örneğin karadenizin en meşhur yemeklerinden olan karalahana yemeği ile çok güzel tüketilen mısır ekmeği bunun yanı sıra peynirle ve yoğurtla birlikte de yenmektedir.



Mısır unu ekmeği tarifi
Mısır ekmeği malzemeler
1 kilo mısır unu
1 paket hamur mayası
 3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı kadar sıvı yağ
tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay  bardağı un
su (el dayanacağı dereceye yakın olacak)

Mısır Ekmeği Tarifi'nin Yapılışı
1. Mısır ununun ortasını havuz gibi açarak mayayı ve şekeri ortaya ilave ediyoruz.
2. Mayanın üzerine bir miktar sıcak su ilave ederek mayanın daha iyi şekilde kabarmasına yardımcı oluyoruz.
3. Daha sonra tüm malzemeleri hamura ilave ederek güzel bir ekmeklik hamur yoğuruyoruz. Su miktarını ayarlamak için azar azar su ilavesi yapılması gerekir.
4. Hamurun yaklaşık bir saat kadar mayalanması için bekletiyoruz ve bir sat sonunda hamuru alarak yağlanmış fırın tepsisine ekmek gibi olacak şekilde yayıyoruz.
5. Önceden ısıtılmış olan 190 derecelik fırında ekmeğin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
6. Daha sonra fırından çıkarıyoruz ve eğer sıcak tüketilmeyecek ise kenarda bekletiyoruz.
Afiye olsun

Tereyağlı Cimur Tarifi
Karadeniz bölgesinde cimur adı verilen ekmekli tereyağını tadına yiyenler doyamıyor. Sizlerde bu lezzetli tarifi yapmak istiyorsanız aşağıda yer alan cimur tarifini uygulayınız şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler
Sıcak mısır ekmeği
4 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı
Sıcak olan mısır ekmeği ufak lolmalık parçalara ayırılır ve bir kabın içine alınır. Bu kabın içinde olan mısır ekmeği parçalarının arasına tereyağı koyulur ve erimesi için beklenir. Eridikten sonra ise güzelce bir kaşık yardımı ile karıştırılır ve tabaklara yerleştirilir. Bu lezzet sıcak olarak yenmesi gerekir. O yüzden yaptıktan hemen sonra tüketiniz. Afiyet olsun.

Karadeniz Usulü Mısır Ekmeği Ve Cimur Tarifi
Yazar Sifa Celik
Karadeniz Usulü Mısır Ekmeği Ve Cimur Tarifi -
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.