Karadeniz bölgesinden özellikle Trabzon, Artvin ve Rize'nin simgesi haline gelen mıhlama görüntüsü kadar lezzeti ile de hafızalara yer ediyor. Gün geçdikçe ününü iyice yaygınlaştıran yöresel lezzet, yakın iller de farklı şekillerde yapılıyor. Karadeniz mıhlaması diğer adıyla kuymağı mısır ununun tereyağı veya kaymak ile buluşarak nefis bir lezzet haline dönüyor. Yakın illerde mısır unu yerine genelde buğday unu kullanarak yapılıyor ve lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Bugün sizlere bu kadar güzel ve lezzetli bir tarif olan mıhlama tarifini veriyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Mıhlama iki şekilde yapılıyor birincisi tereyağını mısır unu ile yapılmasından oluşuyor. Diğer yöntem ise kaymak eritilip mısır unu katılması ile oluşuyor. Hangisinin lezzeti daha yoğun diye sorarsanız eğer tereyağı ile yapılanı diye cevap veririz. Çünkü diğerinin tadı çok ağır. Siz ikisini de deneyin hangisini daha çok beğenirsiniz onu deneyin çünkü herkesin damak tadı farklıdır. Tekrar afiyet olsun. Şimdi mutfağa geçip tarife başlayalım.
Mıhlama malzemeleri
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığımısır unu
2 su bardağı kadar su
300 gram trabzon peyniri (cecil peyniri kaşar peyniri de olabilir)
Tuz
Mıhlama Hazırlanışı
Hazırlık aşamasına geçmeden önce belirtmek isterim ki eğer kahvaltıya yapıyorsanız diğer kahvaltılık malzemeleri daha az olarak sofraya getirin. Çünkü gerçekten çok lezzetli ve doyurucu bir tarif. Şimdi tarife geçelim.
Mıhlamayı yapmak için mısır unu veya peynir alırken mutlaka belirtmemiz gerekiyor çünkü mısır unu ince olarak kullanılır.
1. Tereyağını sahana alarak eritiyoruz. Yağ kararmaması için çok az sıvı yağ ekliyoruz. Yağ eriyip fokurdamaya başlayınca mısır ununu yavaş yavaş ekleyerek kavuruyoruz. Tıpkı un helvası gibi.
2. Tahta kaşıkla karıştırılır sa lezzeti daha yoğun olur. Mısır ununun rengi değişmeye başlayınca suyu ilave edip fokur fokur kaynamasını bekliyoruz ve ardından hemen ince kıyılmış peyniri ilave ederek mıhlamanın suyunu çekmesini bekliyoruz.
3. Mıhlamayı ara ara karıştırarak iyice pişmesini bekliyoruz. Tereyağı mısır ununun üzerine çıktığında pişmiş demektir ocaktan alıyoruz.
Not: Mıhlama sıcak olarak tüketilmesi gerekir. Bu yüzden piser pişmez hemen masaya alın ve tüketin. Afiyet olsun.