Kemikleri Güçlendiren Yiyecekler

by Hatice Çelik , Saat 04:39 , 1 Yorum
kemik sagligi

Kemik sağlığı denilince insanların aklına direkt olarak D vitamini ve kalsiyum gelir. Fakat sağlıklı bir kemik gelişimi için sadece bu vitaminlerin vücuda alınması yeterli değildir. Vücuda D vitamini ve kalsiyum ile birlikte farklı besin gruplarının vitaminleri alındığında kişinin kemik sağlığı çok daha iyi olacaktır. Yapılan araştırmalarda kemik sağlığı için önemli olan protein, vitamin B12, magnezyum, C vitaminin düzenli şekilde vücuda alınması ile daha güçlü ve sağlam kemik oluşumu olduğunu göstermiştir. Çevremizde dikkat etmişsinizdir yaşlı kesimden insanlar genelde D vitamini ve kalsiyum ağırlıklı şekilde beslenir fakat hale kemik sorunları devam eder. Bunun nedeni ise yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenlerden dolayıdır. Çünkü D vitamini ve kalsiyum tek başına kemik sağlığı için yeterli değildir.

Kemikleri güçlendirmek için ne yapılmalıdır: 

Kendinize karma bir kuru yemiş tabağı yapın: Kuru yemişler tam bir vitamin deposu oldukları için içeriğinde bol miktarda doymuş yağ asitleri bulunur.  Bu yağ asitleri ise kemik sağlığı için son derece faydalı besin grupları içinde yer alır. Fındık, ceviz, badem, fıstık gibi besinlerin kişinin günlü belli ölçülerde vücuduna alması gerekir.
Günlük olarak 10 dakika güneşlenin: En iyi D vitamin kaynağı Güneş olduğu için kişinin günlük 10 dakika kadar güneş de kalarak güneşlenmesi vücudunun ihtiyaç duymuş olduğu D vitaminini almasını sağlayacaktır.
Et ve et ürünleri tüketin: Et iyi protein kaynaklarından olduğu için, etin günlük belli porsiyonlarda tüketilmesi kişinin proteinden zengin bir besin ile beslenmesine dolayısı ile sağlıklı kemiklerinin olmasına neden olur.
Süt ve süt ürünlerini tüketin: Süt ve süt ürünlerinde bir çok vitamin ve mineraller bulunur. En önemli kalsiyum kaynaklarından biri olan süt aynı zamanda kemiklerin ihtiyaç duymuş olduğu B12 vitaminini de içerir.
Tuz alımını azaltın: Tuz tüketimi fazla olduğundan böbrekler aracılığı ile kalsiyumun vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tuzun en düşük miktarda kullanılması kemik sağlığı ve kemik gelişimi için son derece önemlidir.
Kafein miktarını azaltın: Fazla kafeinin vücuda alımı idrar ile magnezyumun vücuttan atılmasına neden oluyor. Günlük olarak belli orandan fazla tüketilen kafein ise ileride kemik erimesi gibi sorunlara neden oluyor.
Omega-3 bakımından zengin besinler ile beslenin: Bu besinler özellikle somon sardalya orkinos ve sofraların vazgeçilmezi olan hamside bol miktarda bulunur. Bu yüzden haftalık olarak belli zaman dilimlerinde omega-3 bakımından zengin olan balıklardan tüketiniz.

Kemik sağlığını korumak için şu yöntemleri uygulayın

  • İşlenmiş hazır paketli yiyeceklerden uzak durun. 
  • Yemek yerken her çeşit ve her besin grubuna ait yiyeceklerden yemeye özen gösterin.
  • Diyet yaptığınız zaman bunu doktor kontrolünde yapın çünkü bilinçsiz şekilde yapılan diyetler kişinin vücudundan ciddi bir vitamin kaybına neden oluyor. 
  • Kafeini, şekeri ve tuzu biraz daha azaltarak beslenmeye özen gösterin.
  • Haftalık belli günlerde balık belli günlerde et tüketin. 




Kemikleri Güçlendiren Yiyecekler
Yazar Sifa Celik
Kemikleri Güçlendiren Yiyecekler -
1  Yorum Yorum Yap
Faydalı blogunuza geldım hemen ☺️☺️
Cevapla ...
Bck
Cancel Cevapla
Copyright ©2009 Yemek ve Sağlık by Bu site Creative Commons ve DMCA lisansı ile korunmaktadır.
İzin alınmadan sitede kullanılan materyaller kullanılamaz cogaltılamaz ve paylasılamaz.